Ανάλυση CNN: Καταδικασμένη να αποτύχει η επιστράτευση του Πούτιν -«Θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση» - iefimerida.gr

Ανάλυση CNN: Καταδικασμένη να αποτύχει η επιστράτευση του Πούτιν -«Θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση»

Νεαροί Ρώσοι στρατιώτες σε τελετή για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Νεαροί Ρώσοι στρατιώτες σε τελετή για τον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να καλέσει όσα στρατεύματα θέλει, αλλά η Ρωσία δεν έχει κανέναν τρόπο να εκπαιδεύσει και να προμηθεύσει έγκαιρα με όπλα τους επίστρατους ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια τελευταία ανάλυση του CNN, ενώ ακόμα ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από τις απειλές του Ρώσου ηγέτη για χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων, στο τελευταίο του διάγγελμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εισβολή του στην Ουκρανία να παραπαίει άσχημα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη άμεση «μερική επιστράτευση των Ρώσων πολιτών», την πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι η χώρα θα καλέσει 300.000 έφεδρους.

Εάν καταλήξουν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά όπλα στην πρώτη γραμμή, είναι πιθανό να γίνουν τα νεότερα θύματα στην εισβολή του Πούτιν που ξεκίνησε πριν από περισσότερους από επτά μήνες, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

«Ο ρωσικός στρατός δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένος για να αναπτύξει γρήγορα και αποτελεσματικά 300.000 έφεδρους», δήλωσε ο Άλεξ Λόρντ, ειδικός σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας στην εταιρεία στρατηγικής ανάλυσης Sibylline στο Λονδίνο.

Έως και 90% απώλειες σε ορισμένες μονάδες

«Η Ρωσία αγωνίζεται ήδη να εξοπλίσει αποτελεσματικά τις επαγγελματικές της ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, μετά από σημαντικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε ο Λορντ. Η πρόσφατη ουκρανική επίθεση, κατά την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εδάφους, είχε σημαντικό αντίκτυπο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η ανάλυση από Δυτικούς εμπειρογνώμονες και την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών βρήκε ότι η Ρωσία είχε χάσει το 50% έως 90% της δύναμής της σε ορισμένες μονάδες λόγω αυτής της επίθεσης και τεράστιες ποσότητες τεθωρακισμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό έρχεται μετά ​​τις άνευ προηγουμένου απώλειες σε εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Oυκρανός στρατιώτης στο Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα
Oυκρανός στρατιώτης στο Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα / Φωτογραφία: AP

Τουλάχιστον 6.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 1.168 τανκς, οι ρωσικές απώλειες

Ο ιστότοπος πληροφοριών Oryx, χρησιμοποιώντας μόνο απώλειες που επιβεβαιώθηκαν από φωτογραφικά ή βίντεο, βρήκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερα από 6.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 1.168 τανκς, από την έναρξη των μαχών. «Στην πράξη, δεν έχουν αρκετό σύγχρονο εξοπλισμό… για τόσα νέα στρατεύματα», δήλωσε ο Γιάκουμπ Γιανόβσκι, στρατιωτικός αναλυτής.

Ο Τζ. Κραμπ, διευθύνων σύμβουλος της Sibylline και βετεράνος επί 20 χρόνια στον βρετανικό στρατό, είπε ότι η Ρωσία αρχίζει να υποφέρει από ελλείψεις σε συγκεκριμένους τύπους πυρομαχικών και αναζητεί πηγές βασικών εξαρτημάτων ώστε να μπορεί να επισκευάσει ή να κατασκευάσει αντικαταστάσεις για όπλα που χάθηκαν στο πεδίο της μάχης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν χάθηκαν μόνο τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν τα βασικά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφούς ορισμού για το γιατί διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Παρά τη διαταγή επιστράτευσης της Τετάρτης, ο Πούτιν εξακολουθεί να αποκαλεί την Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι πόλεμο.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες γνωρίζουν ότι πολεμούν για την πατρίδα τους. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ιδέα γιατί βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε σημάδι απόγνωσης την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης του Πούτιν.

Ρώσοι αντιδρούν στην μερική επιστράτευση
Ρώσοι αντιδρούν στη μερική επιστράτευση / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδύνατον να εκπαιδευτούν έγκαιρα 300.000 στρατιώτες

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι σίγουρα δεν θέλουν να πάνε σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν… Οι άνθρωποι θα οδηγούνταν στη φυλακή αν αποκαλούσαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πόλεμο, και τώρα ξαφνικά πρέπει να πάνε να πολεμήσουν απροετοίμαστοι, χωρίς όπλα, χωρίς θωράκιση, χωρίς κράνη», είπε.
Αλλά ακόμα κι αν είχαν όλο τον εξοπλισμό, τα όπλα και τα κίνητρα που χρειάζονται, θα ήταν αδύνατον να εκπαιδευτούν έγκαιρα 300.000 στρατιώτες για μάχη, είπαν οι ειδικοί.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης πληθαίνουν.

«Ούτε οι επιπλέον αξιωματικοί ούτε οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τέτοιον όγκο προσωπικού υπάρχουν τώρα στη Ρωσία», είπε ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μελετήσει τη ρωσική επιμελητεία.

Οι μεταρρυθμίσεις το 2008, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επαγγελματοποίηση του ρωσικού στρατού, αφαίρεσαν πολλές από τις δομές διοικητικής μέριμνας και διοίκησης και ελέγχου που κάποτε επέτρεπαν στις δυνάμεις της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης να εκπαιδεύουν γρήγορα και να εξοπλίζουν τεράστιο αριθμό στρατευμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άλεξ Λορντ επισήμανε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη συγκέντρωση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των Ρώσων εφέδρων.
«Τότε θα βρισκόμαστε στα βάθη ενός ουκρανικού χειμώνα», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δούμε μια εισροή εφέδρων να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης μέχρι την άνοιξη του 2023 - και ακόμη και τότε είναι πιθανό να είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι», υπογράμμισε.

Χάρτης της Ουκρανίας / Πηγή: Twitter
Χάρτης της Ουκρανίας / Πηγή: Twitter

«Θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση»

Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού και αναλυτής του CNN, είπε ότι είχε δει από πρώτο χέρι πόσο κακή θα μπορούσε να είναι η ρωσική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια επισκέψεων του στη χώρα.
«Ήταν απαίσια… στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, πολύ λίγες προσομοιώσεις για την εξοικονόμηση πόρων και… το πιο σημαντικό… φρικτή ηγεσία», έγραψε ο Χέρτλινγκ στο Twitter.

«Το να τοποθετείς «πρωτάρηδες» σε μια πρώτη γραμμή που έχει αποδυναμωθεί, με χαμηλό ηθικό και χωρίς να θέλουν να είναι (εκεί) προμηνύει περισσότερη (ρωσική) καταστροφή» έγραψε ο Χέρτλινγκ στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τελένκο είπε ότι τα πρόσφατα κινητοποιημένα στρατεύματα πιθανότατα θα είναι απλώς τα τελευταία θύματα στον πόλεμο του Πούτιν.
«Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει σώματα. Δεν μπορεί να τα εκπαιδεύσει, να τα εξοπλίσει και κυρίως να τα οδηγήσει.

«Ανεκπαίδευτα κύματα 20 έως 50 ατόμων με τουφέκια AK και χωρίς επικοινωνία θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση πυροβολικού ή τεθωρακισμένων», προειδοποίησε Τρεντ Τελένκο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ