Κάρολιν Μαλόνι (βουλευτής ΗΠΑ) για την επέτειο: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «εξυπηρετεί» τον παγκόσμιο πολιτισμό - iefimerida.gr

Κάρολιν Μαλόνι (βουλευτής ΗΠΑ) για την επέτειο: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «εξυπηρετεί» τον παγκόσμιο πολιτισμό

Κάρολιν Μαλόνι
Κάρολιν Μαλόνι / ΑΡ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νόμιμο σπίτι τους», δηλώνει στο iefimerida.gr η φιλέλληνας ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, συμπρόεδρος και συνιδρυτής του Ελληνικού Συμβουλίου (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια, εδώ και χρόνια, μαζί με τον Ελληνοαμερικανό ομοσπονδιακό βουλευτή Gus Bilirakis, έχουν αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες, με πλέον πρόσφατη την κατάθεση διακομματικού ψηφίσματος στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη δίκαιη επιστροφή αυτών των πολύτιμων ιστορικών έργων τέχνης»

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονταν στο σπίτι τους, την Ελλάδα», σχολιάζει η Αμερικανίδα πολιτικός, λέγοντας στη συνέχεια: «Ως μέλος του Κογκρέσου ελπίζω το ψήφισμά μας με τον εκπρόσωπο Gus Bilirakis να επηρεάσει θετικά αυτή τη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεργαστεί διπλωματικά με τη βρετανική κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα Γλυπτά. Επιπλέον, Βρετανοί βουλευτές σε όλο το πολιτικό φάσμα υποστήριξαν τη νομοθεσία που επιτρέπει την επιστροφή τους». Ενώ, τονίζει με έμφαση ότι «η έγκριση του ψηφίσματος στέλνει ένα μήνυμα και στις δυο χώρες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας έχουν δεσμευτεί για τη δίκαιη επιστροφή αυτών των πολύτιμων ιστορικών έργων τέχνης».

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «εξυπηρετεί» όχι την Ελλάδα αλλά τον παγκόσμιο πολιτισμό

Για την Κάρολιν Μαλόνι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί μόνο διαχρονικό αίτημα μιας χώρας, της Ελλάδας, αλλά «εξυπηρετεί» τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Από το 1830 η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα στεγάζει επί του παρόντος τα Γλυπτά που δεν ''αφαιρέθηκαν'', και δίπλα τους βρίσκονται τα γύψινα αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα Γλυπτά είναι αρχαία σύμβολα της ελληνικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της τέχνης. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να δουν από κοντά τη μεγαλοπρέπεια της Ακρόπολης, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο. Να απολαύσουν ολόκληρη τη ζωφόρο του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τον τρόπο που προοριζόταν και αρχικά σχεδιάστηκε γύρω από το Ναό της Αθηνάς», λέει η Αμερικανίδα φιλέλληνας, η οποία στα τέλη του 2020 είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, προτρέποντάς τον να ξεκινήσει συζητήσεις γι’ αυτό το σημαντικό θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιθυμία μου να επισκεφθώ και πάλι την Ελλάδα και την Ακρόπολη»

Η κυρία Μαλόνι εκφράζει την πρόθεσή της να επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα μετά και την πρόσκληση που της απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν. Ανυπομονώ να έρθω ξανά όταν η πανδημία του Covid-19 το καταστήσει ασφαλές», σημειώνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την η φιλέλληνα ομοσπονδιακή βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φιλέλληνα ομοσπονδιακή βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι (αριστερά)

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Στην πρωτοβουλία των δύο ομοσπονδιακών βουλευτών των ΗΠΑ να καταθέσουν διακομματικό ψήφισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η κίνησή τους καταδεικνύει ότι ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Η κατ' εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα δημοκρατίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κυρία Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ