Κι όμως, το 2025, σε ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου, την Αυστραλία, ένας άνδρας πέθανε από δάγκωμα νυχτερίδας.
Ο 50χρονος κατέληξε αφού βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα πριν από αρκετούς μήνες. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού της νυχτερίδας στην Αυστραλία.
Το γεγονός έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε ομάδες επαγγελματιών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με νυχτερίδες.
Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας προέτρεψε τους Αυστραλούς να αποφεύγουν να αγγίζουν ή να χειρίζονται νυχτερίδες, οι οποίες μπορούν να μεταδώσουν τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.
Ο άνδρας είχε δαγκωθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα
Η Κίρα Γκλάσκοου, διευθύντρια Προστασίας της Υγείας, δήλωσε ότι ο ιός της λύσσας μεταδίδεται από μολυσμένες νυχτερίδες στον άνθρωπο όταν ο ιός στο σάλιο της νυχτερίδας εισέρχεται στο σώμα μέσω δαγκώματος ή γρατζουνιάς.
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο άνδρας δαγκώθηκε από νυχτερίδα αρκετούς μήνες νωρίτερα και έλαβε θεραπεία για τον τραυματισμό του», εξήγησε.
Η ίδια σημείωσε πως ο 50χρονος ήταν ο μοναδικός ασθενής που κατέληξε, ανάμεσα σε δεκάδες που είχαν υποστεί δάγκωμα νυχτερίδας.
«Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατανοηθεί εάν άλλες εκθέσεις ή παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην ασθένειά του. Γνωρίζουμε 118 άτομα που χρειάστηκαν ιατρική αξιολόγηση αφού δαγκώθηκαν ή γρατζουνίστηκαν από νυχτερίδες το 2024, αλλά αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού στη Νέα Νότια Ουαλία και η τέταρτη περίπτωση στην Αυστραλία», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία»
Η Γκλάσκοου επισημαίνει πως είναι «απίστευτα σπάνιο» ο ιός να εξαπλωθεί στους ανθρώπους, αλλά προειδοποιεί ότι μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα του ιού «δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία».
Ο ιός έχει ανιχνευθεί σε είδη ιπτάμενων αλεπούδων, φρουτοφάγων νυχτερίδων και εντομοφάγων μικρονυχτερίδων.
Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με νυχτερίδες μέσω εργασίας, εθελοντικής εργασίας ή αναψυχής διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.
Η συμβουλή προς όσους χειρίζονται και φροντίζουν νυχτερίδες, κτηνίατρους, υπεύθυνους άγριας ζωής, εξερευνητές σπηλαίων και εργαζόμενους σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι να εμβολιαστούν κατά της νόσου.
Ο ιός μπορεί να διαγνωστεί μέσω εξετάσεων αίματος, εγκεφαλονωτιαίου υγρού, δέρματος ή νευρικού ιστού.