Το iefimerida συζητά με την Καλλιόπη Μαυρομάτη, μία από τους πολίτες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Το iefimerida συζητά με την Καλλιόπη Μαυρομάτη, μία από τους πολίτες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

η μαυρομάτη καλλιόπη έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Η Καλλιόπη Μαυρομάτη έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Τo iefimerida.gr και το theocean.gr μίλησε με την Καλλιόπη Μαυρομάτη, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής στην Κρήτη, μία από τους 800 πολίτες που έχουν επιλεγεί τυχαία να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο στάδιο των διαδικτυακών συνεδριάσεων των ομάδων πολιτών προτού πραγματοποιηθούν ξανά οι δια ζώσης συναντήσεις των ομάδων πολιτών σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, το επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Καλλιόπη είναι σύζυγος, μητέρα δύο παιδιών και γυμνάστρια σε δημόσιο σχολείο στην Κρήτη, με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία του Αθλητισμού και της Άσκησης. Συμμετέχει στη Διάσκεψη μέσα από την πρώτη ομάδα πολιτών, μια ομάδα, 200 πολιτών, που καταπιάνεται με ακανθώδη θέματα από την Κοινωνική δικαιοσύνη και την Οικονομία, μέχρι τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μιλήσαμε μαζί της για τις σκέψεις και τις ιδέες της από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία που είναι εν εξελίξει- και με τη δικιά της παρουσία, εκπροσωπώντας το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Τι σας είπαν όταν σας πήραν τηλέφωνο; Πώς αντιδράσατε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομίζω ότι το γεγονός ότι δε κλείνω ποτέ το τηλέφωνο πριν ακούσω τι έχει να μου πει αυτός που με καλεί αλλά και το ότι γενικότερα είμαι καλοπροαίρετη, με βοήθησε ώστε να παραμείνω στη τηλεφωνική γραμμή και να ακούσω ότι υπήρξα μια τυχαία επιλογή για να συμμετέχω σε συνδιασκέψεις με συγκεκριμένη θεματολογία που θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Φυσικά και μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο διαφημιστικό τρικ αλλά ήταν τόσο πλήρης η ενημέρωση που δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Πώς αντέδρασαν οι φίλοι σας και η οικογένειά σας όταν τους το είπατε;

Ο σύζυγος μου ήταν στην αρχή δύσπιστος γιατί ξέρει ότι ενθουσιάζομαι εύκολα και δεν ήθελε να στενοχωρηθώ. Οι φίλοι μου και τα παιδιά μου χάρηκαν πάρα πολύ και για το ότι υπήρξα τυχερή αλλά και θεωρώντας ότι πρόκειται να υλοποιηθεί μια καινούργια ιδέα με κέντρο τον Ευρωπαίο πολίτη χωρίς πολιτική χροιά.

Πήγατε στο Στρασβούργο, βρεθήκατε μέσα στο εμβληματικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς σας φάνηκε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα καθώς αισθάνεται κανείς δέος για όσα διαδραματίζονται σε αυτό το κτίριο. Είναι ένα πανέμορφο κτίριο, δίπλα στο ποτάμι που αποπνέει σοβαρότητα, καλαισθησία και δημιουργικότητα.

To κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
To κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο/ Φωτογραφία Shutterstock

Ποια είναι η σχέση σας με τα ευρωπαϊκά πράγματα; Άλλαξε με τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη;

Ανέκαθεν ήμουν υπέρ της ενοποιημένης Ευρώπης διατηρώντας όμως κάθε λαός τις ιδιαιτερότητες, την παράδοση και τον πολιτισμό του. Τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι έχει χάσει το στόχο της και έχει παρεκκλίνει της πορείας της, παύοντας να έχει στο επίκεντρο το όφελος του Ευρωπαίου πολίτη και υποτάσσετε σε οικονομικά συμφέροντα και μεγάλο-τοπικισμούς. Θα πρέπει να καλλιεργήσει την ισοτιμία των κρατών μελών και να μην αισθάνονται οι πιο αδύναμες χώρες μέλη υποδεέστερες και υποτελείς των ισχυρότερων. Ελπίζω η συγκεκριμένες διασκέψεις να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μέχρι τώρα; Πώς σας φαίνεται;

Είναι πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι συναρπαστικό να συναντιούνται απλοί πολίτες και να ανταλλάσσουν απόψεις σε τόσο σημαντικά θέματα. Άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, κοινωνικό και πνευματικό υπόβαθρο εκφράζονται και συζητούν για την οικονομία, την ψηφιοποίηση, τον αθλητισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλ. με μοναδικό σκοπό να παραθέσουν όσο πιο πιστά γίνεται τις εμπειρίες τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα και τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.

Μέχρι τώρα, έχουν όλα παραμείνει στο πλαίσιο των συζητήσεων και στην υποβολή προτάσεων που ίσως να μην μπορούν να υλοποιηθούν καθώς γίνονται από απλούς ανθρώπους που δε γνωρίζουν νομικά και θεσμικά θέματα παρά μόνο την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής και τη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας η διαδικασία;

Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου ως ένα μεγάλο βαθμό. Αν τις επισημάνσεις μας και τις προτάσεις μας τις επεξεργαστούν ειδικοί ώστε να γίνουν εφικτές και πρακτικά εφαρμόσιμες, πιστεύω ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι επιτυχές.

Συμμετέχετε στην πρώτη ομάδα-πάνελ πολιτών που καταπιάνεται με πολλά και σύνθετα θέματα: οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός. Τι ξεχωρίζετε εσείς προσωπικά και ποιο θέμα απασχόλησε περισσότερο τους πολίτες της ομάδας σας;

Αυτό που μας απασχόλησε περισσότερο ήταν οι μεγάλες κοινωνικό-οικονομικές διαφορές των πολιτών αλλά και των χωρών μεταξύ τους καθώς και η ραγδαία ψηφιοποίηση των πάντων Στο δικό μας πάνελ προτάθηκαν αρκετές ιδέες για την άμβλυνση αυτών των διαφορών, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ενός ευρωπαϊκού επιδόματος.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι η φοροδιαφυγή και η συνεχόμενη συρρίκνωση της μικρομεσαίας τάξης δεν αποτελεί ελληνικό αλλά καθολικό φαινόμενο, καθώς τα επιδόματα απευθύνονται είτε σε άπορους είτε σε φοροδιαφεύγοντες ενώ οι επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις αφορούν τους ήδη ευεργετημένους και ευνοημένους .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είστε γυμνάστρια σε σχολείο οπότε έχετε και μια παραπάνω εξειδίκευση στα θέματα της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Τι θα θέλατε να γίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτούς τους τομείς;

Παρόλο που είμαι γυμνάστρια και αθλητική ψυχολόγος, η δικιά μου υποομάδα δεν ασχολήθηκε με το θέμα «νεολαία και άθληση». Στη χώρα μου περιμένω την κάθαρση και να πάψω να βλέπω συνεχώς τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις, χωρίς μάλιστα να κατέχουν τα ανάλογα προσόντα αλλά μόνο τις διασυνδέσεις.

Επίσης γίνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, χρόνια τώρα, κακοδιαχείριση χρήματος και οι αθλητές δεν έχουν την στήριξη που τους αρμόζει από την πολιτεία, είτε γιατί δε δίνονται χρήματα είτε γιατί αυτά δε φτάνουν ποτέ σε αυτούς.

Ο απλός πολίτης πάλι, δεν έχει πρόσβαση σε δημοτικές εγκαταστάσεις παρά μόνο ως μέλος σωματείων και ομίλων πληρώνοντας ,παρανόμως, ποσά από τα οποία τίποτα δεν επιστρέφεται στο κράτος και στους δήμους. Η σωστή λοιπόν διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η φύλαξη και η φροντίδα τους βρίσκονται στην Ελλάδα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Κάθε φορά που επισκέπτομαι μια ξένη χώρα διαπιστώνω με λύπη πόσο πίσω είμαστε σε ποδηλατόδρομους, λωρίδες τρεξίματος, υπαίθρια και δημοτικά γυμναστήρια και πάρκα αναψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πείτε μας για το πρόγραμμα της Διάσκεψης. Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και πώς θα συνεχίσετε;

Στο Στρασβούργο θέσαμε τα θέματα που μας απασχολούν και τα ιεραρχήσαμε. Επίσης εκλέχθηκαν εκπρόσωποι για Την ολομέλεια της Διάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δυστυχώς, όπως ενημερωθήκαμε, δεν είχαν την αντιμετώπιση που θα έπρεπε και τους δόθηκε ο λόγος μόνο για δύο λεπτά.

Κατόπιν, στη τηλεδιάσκεψη εμβαθύναμε πάνω στα θέματα αυτά και προτείναμε ιδέες και λύσεις. Ευελπιστώ στο Δουβλίνο, όπου θα συναντηθεί η ομάδα μου να υπάρχουν σε κάθε πάνελ ειδικοί, (νομικοί, οικονομολόγοι κλ.) που να έχουν επεξεργαστεί τα θέματα και τις λύσεις και να υπάρχει μια διαδραστικότητα μεταξύ μας ώστε να καταλήξουμε σε πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις και λύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργνανα και θα τύχουν της προσοχής που τους αρμόζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε, μέσα από το iefimerida.gr/the ocean.gr, κυρίως στους νεώτερους που το μέλλον της Ευρώπης αυτούς αφορά στο τέλος;

Θέλω να παροτρύνω τους νεότερους να μην είναι παθητικοί δέκτες μιας πραγματικότητας αλλά να συνεργαστούν και να ενεργοποιηθούν με μοναδικό γνώμονα να αλλάξουν και να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα, είτε αφορούν ανθρώπους, είτε αφορούν περιβάλλον.

Να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να συναισθανθούν το συνάνθρωπο τους, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα του. Να θελήσουν να αφήσουν το λαμπερό στίγμα και την πινελιά τους που θα βελτιώσει τον κόσμο μας και να ξαναγράψουν ιστορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ