Οι Ισραηλινοί βλέπουν εν κρυπτώ «πολύ σοβαρές» διαπραγματεύσεις Πούτιν-Ζελένσκι - iefimerida.gr

Οι Ισραηλινοί βλέπουν εν κρυπτώ «πολύ σοβαρές» διαπραγματεύσεις Πούτιν-Ζελένσκι

Μακρόν, Ζελένσκι, Πούτιν
Μακρόν, Ζελένσκι, Πούτιν σε συνάντηση το 2019 / Φωτογραφία: AP (Ian Langsdon)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φως στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων Oυκρανίας-Ρωσίας και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται να ρίξει δημοσίευμα της Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο το Κρεμλίνο έχει υποβάλει οριστική πρόταση στο Κίεβο για τη λήξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε ήδη κάποια ανοικτά παράθυρα τονίζοντας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε ανοικτός σε διάλογο για το καθεστώς των αποσχισθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Ρωσία πριν από την εισβολή. Σύμφωνα με τη JP, οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις «είναι πολύ σοβαρότερες απ’ ό,τι λέει η Δύση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στον Ζελένσκι έχει παρουσιαστεί η «τελική» εκδοχή των αιτημάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της κρίσης, ένας ισχυρισμός που προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας, ενόσω οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα στην Ουκρανία. Υποστηρίζει δε ότι «το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι μεγάλο».

Το δίλημμα Ζελένσκι

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας . «Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση αυτό που συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, αφού δεν θέλουν να αποσβέσουν την παγκόσμια αίσθηση του κατεπείγοντος». Η ρωσική πρόταση κρίνεται «δύσκολη», αλλά όχι «αδύνατη», ανέφεραν οι πηγές. Είναι χειρότερη από αυτή που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή, αλλά «οι διαφορές μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλες».

Αν απορρίψει ο Ζελένσκι την πρόταση, τότε «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», όπως έχει προβλέψει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία και να αλλάξει το πρόσωπό της με ανηλεείς βομβαρδισμούς. Ο πρόεδρος της τελευταίας εμφανίζεται διχασμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της JP, καθώς από τη μία πλευρά απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας εντός και εκτός συνόρων λόγω της θαρραλέας στάσης που έχει δείξει μέχρι τώρα απέναντι στη ρωσική απειλή, αλλά από την άλλη γνωρίζει ότι για να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, δηλαδή να εγκαταλείψει τη διεκδικούμενη από τους φιλορώσους περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η χώρα του δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, να δηλώσει ουδετερότητα και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση θέτοντας ως στόχο να εμποδίσει για 7-10 μέρες την προέλαση των Ρώσων και να κερδίσει έτσι πολύτιμο χρόνο, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι αν απορρίψει τη ρωσική πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό, με χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες θύματα και μεγάλη πιθανότητα απώλειας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λέει η JP, έγινε και το ταξίδι το Σαββατοκύριακο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα: όχι δηλαδή σε μια μεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά ως μια απόπειρα να οσφρανθεί ο Ναφτάλι Μπένετ τις πραγματικές διαθέσεις του Πούτιν, την ψυχική κατάστασή του και τις κόκκινες γραμμές του Ρώσου προέδρου.

Δυτικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι το ρεπορτάζ της JP δεν έχει επιβεβαιωθεί και κάποιοι ίσως επισημάνουν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές κοντά στην κυβέρνηση του Ισραήλ, που έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα και ίσως να εξυπηρετούν δικές τους επιδιώξεις. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αν ισχύει ο ισχυρισμός περί «δύσκολης» αλλά «όχι αδύνατης» συμφωνίας, ίσως αφήνει παράθυρο ελπίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ