Σάλος στην Ιταλία για πιθανή χρηματοδότηση κομμάτων από τη Ρωσία -«Δεν πήραμε ούτε ένα ρούβλι», λένε Σαλβίνι, Μελόνι - iefimerida.gr

Σάλος στην Ιταλία για πιθανή χρηματοδότηση κομμάτων από τη Ρωσία -«Δεν πήραμε ούτε ένα ρούβλι», λένε Σαλβίνι, Μελόνι

Οι ηγέτες της Λέγκα και των Αδελφών της Ιταλίας, Σαλβίνι και Μελόνι
Οι ηγέτες της Λέγκα και των Αδελφών της Ιταλίας, Σαλβίνι και Μελόνι / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Andrew Medichini
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα προκάλεσαν στην Ιταλία δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου οι αποκαλύψεις από τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία έδωσε πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε κόμματα σε περισσότερες από 24 χώρες για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις με τους ηγέτες των κομμάτων της ιταλικής Δεξιάς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ρούβλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ένα πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις προσπάθειες της Μόσχας -και με την υποστήριξη σε μη κατονομαζόμενα ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα- να επηρεάσει τα πολιτικά δρώμενα σε πάνω από 24 χώρες.

Αν και το πόρισμα δεν κατονόμασε σε ποιες χώρες φέρεται να έδρασε η Ρωσία, ωστόσο, αναβίωσε στην Ιταλία τις υποψίες ότι ορισμένα κόμματα έλαβαν χρηματοδότηση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνέντευξη-βόμβα πρώην πρέσβη των ΗΠΑ

Λάδι στον μύλο των εικασιών παραμονές των εκλογών, που αναμένεται να κερδίσει άνετα η δεξιά συμμαχία των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, της αντιμεταναστευτικής Λέγκα και της Forza Italia , έριξε η συνέντευξη του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί Μπους και ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία επί Τραμπ, Κερτ Βόλκερ, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της ιταλικής Δεξιάς.

«Η πιο εύκολη χρήση (των πόρων) είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση του αφηγήματός τους (των Ρώσων)», τόνισε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Μερικές φορές τα κεφάλαια πηγαίνουν σε κόμματα στην Ευρώπη, ή ακόμη και σε μεμονωμένους πολιτικούς, με άμεσες πληρωμές ή συμφωνίες που συνάπτονται από ρωσικές εταιρείες, που ωφελούν αυτούς τους πολιτικούς, δημιουργώντας τους άμεσο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τη Μόσχα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνέντευξη-βόμβα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Κουρτ Βόλκερ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου άφησε αιχμές για τους Αδελφούς της Ιταλίας και τη Λέγκα
Η συνέντευξη-βόμβα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Κουρτ Βόλκερ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου άφησε αιχμές για τους Αδελφούς της Ιταλίας και τη Λέγκα

Μάλιστα ο Βόλκερ «είδε» μια άμεση σύνδεση των καταγγελιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις επικείμενες ιταλικές εκλογές: «Υπάρχει ανησυχία ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα είναι πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία. Ας θυμηθούμε, ωστόσο, ότι σε δύο μήνες θα λάβουν χώρα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπενθυμίσουν στους πολίτες μας ότι αυτό που θα ακούσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί ή να προωθηθεί από τη Μόσχα».

Ο Βόλκερ τόνισε ότι οι ανησυχίες αφορούν και τα τρία κόμματα της ιταλικής Δεξιάς. Όσον αφορά στους «Αδελφούς της Ιταλίας» της Τζόρζια Μελόνι, είπε ότι δεν έχει «άμεσες προσωπικές αποδείξεις, αλλά το επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι ότι υπήρξε κάποια βοήθεια. Εάν κοιτάξετε προσεκτικά την πολιτική τους, ορισμένες πτυχές αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές θέσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Λέγκα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, και ήταν γνωστό ότι αντικατοπτρίζει τις ρωσικές προοπτικές. Οι Αδελφοί της Ιταλίας είναι ένας πιο πρόσφατος σχηματισμός, αν και κληρονόμος άλλων κομμάτων, και έχει αναπτυχθεί τρομερά τον περασμένο χρόνο. Αυτό μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε για το ποιές είναι οι πηγές της χρηματοδότησής τους, των θέσεων που έλαβαν και της αύξησης της δημοτικότητάς τους», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από την ιταλική κεντροαριστερά

Το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και οι αιτιάσεις του Βόλκερ πυροδότησαν νέες εκκλήσεις να ερευνηθεί η επιρροή της Ρωσίας στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ζήτησε «διαφάνεια» και καταδίκασε τις «ανησυχητικές» απόπειρες της Ρωσίας να «μολύνει» τις δυτικές δημοκρατίες. Είπε ότι η νυν κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τη ρωσική εμπλοκή στην πολιτική ζωή της Ιταλίας και υπαινίχθηκε ότι η Λέγκα δεν έχει διακόψει τους μακροχρόνιους δεσμούς της με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, που υποστηρίζει τον Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Ιταλοί ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα πριν την 25η Σεπτεμβρίου να γνωρίζουν αν οποιοδήποτε από τα κόμματα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν», έγραψε στο Twitter

Λέγκα και Αδελφοί της Ιταλίας απειλούν με μηνύσεις

Ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που κάποτε έπλεξε το εγκώμιο του Πούτιν ως «καλύτερου πολιτικού άνδρα επί γης αυτή τη στιγμή», έχει απορρίψει επανειλημμένα τις αιτιάσεις για τις σχέσεις του με τη Μόσχα ή ότι έλαβε χρήματα από τη Ρωσία μετά την διαρροή ηχητικού αποσπάσματος το 2019 ενός εκ των συνεργατών του που συζητούσε μια μυστική συμφωνία για πετρέλαιο στη Μόσχα.

«Ουδέποτε ζήτησα ή έλαβα χρήματα, ρούβλια, ευρώ, δηνάρια ή δολάρια από τη Ρωσία», δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102,5. «Επί χρόνια γίνονται έρευνες και τίποτε δεν βρέθηκε επειδή δεν υπάρχει τίποτε», είπε. Ενώ το κόμμα του ενημέρωσε τον ιταλικό Τύπο ότι «έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να μηνύσουν οποιονδήποτε επικαλείται αθέμιτα το κόμμα και τον Ματέο Σαλβίνι, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένα τηλεοπτικά παράθυρα» εφόσον «τα ψέματα και οι υπαινιγμοί δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά: φτάνει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, φαβορί για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας, αρνήθηκε ότι έλαβε χρήματα από το εξωτερικό και απείλησε με μηνύσεις τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και τη La Repubblica, που ρώτησε αν είχε λάβει χρήματα από τη Ρωσία.

«Να μας φέρουν τις αποδείξεις. Αλλά μια που δεν υπάρχουν αποδείξεις, φοβούμαι ότι θα είναι αναπόφευκτη η κατάθεση μήνυσης», δήλωσε.

Ο Αντόλφο Ούρσο, στέλεχος των Αδελφών της Ιταλίας και επικεφαλής της αρμόδιας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας κοινοβουλευτικής επιτροπής, είπε στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που διοχέτευσε χρήματα η Ρωσία, σύμφωνα με το αμερικανικό πόρισμα.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία κόμματα ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ