«Κλείδωσε» η ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου με μεσολαβητή τις ΗΠΑ: Οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα - iefimerida.gr

«Κλείδωσε» η ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου με μεσολαβητή τις ΗΠΑ: Οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Nατζίμπ Μικάτι λαμβάνει το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Nατζίμπ Μικάτι λαμβάνει το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με διαμεσολαβητή τις ΗΠΑ κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, πριν από λίγη ώρα

Το Ισραήλ και ο Λίβανος κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, δήλωσαν οι ηγέτες κάθε πλευράς χωριστά την Τρίτη, επιλύοντας μια πολυετή διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα που περιλαμβάνει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μεταδίδει το CNN, ο Λαπίντ δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας».

Το προσχέδιο της συμφωνίας πληροί όλες τις αρχές ασφάλειας και οικονομίας που θέτει το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας την Τετάρτη και θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση της κυβέρνησης, είπε.

Επιβεβαίωση και από Λίβανο

«Η τελική έκδοση της προσφοράς είναι ικανοποιητική για τον Λίβανο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του και τη διατήρηση των δικαιωμάτων της χώρας στον φυσικό της πλούτο», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, λίγες ώρες μετά την παραλαβή της τελικής προσφοράς του Ισραήλ, μέσω του Αμερικανού μεσολαβητή.

Ο Αούν είπε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί «το συντομότερο δυνατό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τα χερσαία σύνορά τους περιπολούνται από τα Ηνωμένα Έθνη.. Οι χώρες ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους το 2020, αλλά η διαδικασία αντιμετώπισε εμπόδια, αναφέρι το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η αμφισβητούμενη περιοχή περιλαμβάνει το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Καρίς και το Κανά με αντίστοιχη προοπτική, τα οποία αναμένεται περιέλθουν στα ύδατα του Ισραήλ και του Λιβάνου αντίστοιχα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει άμεσα την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς και την εξαγωγή του στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ είπε επίσης ότι η γαλλική ενεργειακή Total, στην οποία ανήκει το συμβόλαιο για την εξερεύνηση των λιβανικών υδάτων, θα αρχίσει να εργάζεται για το κοίτασμα Κανά «αμέσως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ