Το Ισραήλ ζητά από την Αίγυπτο να μπλοκάρει καραβάνι ακτιβιστών που κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας - iefimerida.gr

Το Ισραήλ ζητά από την Αίγυπτο να μπλοκάρει καραβάνι ακτιβιστών που κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Μπέννυ Γκαντζ στο Λευκό Οίκο
O Μπέντζαμιν Γκαντζ το 2020
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Mπένταμιν Κατς ασκεί πιέσεις στην Αίγυπτο προκειμένου να μπλοκάρει ένα κομβόι φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών.

Το καραβάνι «Σουμούντ» («αντίσταση» στα αραβικά) που κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε από την Τυνησία και έχει φτάσει στην Τρίπολη της Λιβύης.

«Αναμένω ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα εμποδίσουν την άφιξη των τζιχαντιστών διαδηλωτών στα ισραηλινοαιγυπτιακά σύνορα και δεν θα τους επιτρέψουν να επιδοθούν σε προκλήσεις ή να επιχειρήσουν να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, μια ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των (Ισραηλινών) στρατιωτών και η οποία δεν θα επιτραπεί» υπογράμμισε ο Κατς σε μια ανακοίνωσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές συμμετέχουν σε αυτό το καραβάνι το οποίο έφτασε σήμερα στην Τρίπολη, με σκοπό να «σπάσει τον αποκλεισμό» του παλαιστινιακού θύλακα. Το καραβάνι αποτελείται από καμιά δεκαριά λεωφορεία και περίπου 100 αυτοκίνητα. Πέρασε την Τρίτη τα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα και σήμερα το υποδέχτηκε ένα ενθουσιώδες πλήθος στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα διασχίσουν την ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αντιπάλου της κυβέρνησης της Τρίπολης, και στη συνέχεια θα μπουν στην Αίγυπτο. Το Κάιρο δεν τους έχει δώσει ακόμη άδεια να περάσουν.

Στην Τρίπολη, ένα μέρος του καραβανιού πήγε, υπό αστυνομική συνοδεία, στην εμβληματική Πλατεία των Μαρτύρων. Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά χαιρέτισε την «θερμή και αλληλέγγυα» υποδοχή που επιφύλαξαν στους ακτιβιστές οι Λίβυοι. «Είναι άλλο ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας του λιβυκού λαού προς τον πολιορκημένο και δεχόμενο επίθεση πληθυσμό της Γάζας», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συμβολική ενέργεια» υποστήριξης στη Γάζα

Το καραβάνι Σουμούντ, στο οποίο έχουν ενταχθεί Τυνήσιοι, Αλγερινοί, Μαυριτανοί και Μαροκινοί, δεν μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Στόχος είναι μια «συμβολική ενέργεια» υποστήριξης στη Γάζα, εξήγησε η Τζαουάχερ Σάνα, η εκπρόσωπος του τυνησιακού συνασπισμού που το οργάνωσε.

Η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από την Τύνιδα την ίδια ημέρα που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Madleen, το πλοιάριο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στο οποίο επέβαιναν μεταξύ άλλων η Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της αριστεράς Ριμά Χασάν.

Οι ακτιβιστές του Σουμούντ ελπίζουν ότι θα φτάσουν στην Αίγυπτο στα τέλη της εβδομάδας. Ένας εκπρόσωπος, ο Γάσεν Χενσίρι, είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές, ώστε να τους δοθεί άδεια εισόδου στη χώρα αυτή επειδή, για παράδειγμα, οι Τυνήσιοι πρέπει να έχουν βίζα. «Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Γάζα ακτιβιστές καραβάνι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ