Eurovision: Αντιδράσεις για την πρωτιά του Ισραήλ στην ψήφο του κοινού -Αιτήματα για έλεγχο του συστήματος televoting - iefimerida.gr

Eurovision: Αντιδράσεις για την πρωτιά του Ισραήλ στην ψήφο του κοινού -Αιτήματα για έλεγχο του συστήματος televoting

Eurovision: Αντιδράσεις για την πρωτιά του Ισραήλ στην ψήφο του κοινού -Αιτήματα για έλεγχο του συστήματος
Eurovision: Αντιδράσεις για την πρωτιά του Ισραήλ στην ψήφο του κοινού -Αιτήματα για έλεγχο του συστήματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιτυχία του Ισραήλ στη δημόσια ψηφοφορία στον τελικό της Eurovision το περασμένο Σάββατο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αιτήματα για έλεγχο του συστήματος ψηφοφορίας από αρκετές χώρες.

Η τραγουδίστρια Yuval Raphael κατέκτησε την πρώτη θέση στην ψήφο του κοινού με τη μπαλάντα New Day Will Rise, αλλά τελικά τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Αυστρία, λόγω της βαθμολογίας των επιτροπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ισλανδία και Φινλανδία έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη δημόσια ψηφοφορία, με κάποιους να ζητούν διαχειριστικό έλεγχο (audit).

Η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) δήλωσε πως η ψηφοφορία ελέγχθηκε και επικυρώθηκε ανεξάρτητα, και ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά κάθε ανησυχία.

Το Ισραήλ κατατάχθηκε 14ο από τις εθνικές επιτροπές, αλλά εκτοξεύτηκε στη βαθμολογία μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής ψήφου. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν 12 βαθμούς από το κοινό, ενώ η Ιρλανδία και η Φινλανδία έδωσαν 10.

Ζητούν έλεγχο της διαδικασίας ψηφοφορίας στη Eurovision

Η ιρλανδική RTE ζήτησε πλήρη ανάλυση της ψηφοφορίας, ενώ η ισπανική RTVE ζήτησε έρευνα των αποτελεσμάτων και αναθεώρηση του συστήματος televoting.

Σημειώνεται ότι οι θεατές μπορούν να ψηφίσουν έως και 20 φορές μέσω τηλεφώνου, SMS ή εφαρμογής.

Η Φλαμανδή βουλευτής Katia Segers χαρακτήρισε το σύστημα ευάλωτο σε χειραγώγηση, προσθέτοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί αν συνέβη κάτι τέτοιο σε όλες τις συμμετέχουσες (και μη) χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT δήλωσε πως δεν έχει ενδείξεις για παρατυπίες, αλλά ζητά πλήρη διαφάνεια από την EBU.

Η φινλανδική YLE ανέφερε πως θα ζητήσει από την EBU να επανεξετάσει αν οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν κατάχρηση του συστήματος.

Οι ολλανδικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς Avrotros και NPO δήλωσαν πως ο διαγωνισμός επηρεάζεται όλο και περισσότερο από κοινωνικές και γεωπολιτικές εντάσεις, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Ισραήλ θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο η Eurovision παραμένει ένας απολιτικός και ενωτικός πολιτιστικός θεσμός.

Ο διευθυντής του διαγωνισμού Martin Green επιβεβαίωσε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, και πως θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία του φετινού διαγωνισμού.

Υπογράμμισε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας της Eurovision είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο και ότι κάθε αποτέλεσμα ελέγχεται από ανεξάρτητο παρατηρητή συμμόρφωσης, ώστε να αποκλείονται ύποπτα ή ακανόνιστα μοτίβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία Once, υπεύθυνη για την ψηφοφορία, επιβεβαίωσε ότι έγκυρες ψήφοι καταγράφηκαν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και στο λεγόμενο "Υπόλοιπο του Κόσμου".

Το Eurovision News (μέλος της EBU) ανέφερε πως κυβερνητικός φορέας του Ισραήλ πλήρωσε για διαφημίσεις και χρησιμοποίησε κρατικούς λογαριασμούς στα social media για να προτρέψει τον κόσμο να ψηφίσει την ισραηλινή συμμετοχή.

Ο Martin Green ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν παραβιάζει τους κανόνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Eurovision 2025
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ