Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη - iefimerida.gr

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη

Δυτική Όχθη
Δυτική Όχθη © AP Photo/Nasser Nasser
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη δημιουργία 22 νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών.

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ένας υπερεθνικιστής που τάσσεται υπέρ της ισραηλινής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι οι οικισμοί θα κατασκευαστούν στη βόρεια Δυτική Όχθη, χωρίς να εξειδικεύει το πού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως μεταξύ των νέων οικισμών, τα υφιστάμενα "φυλάκια" θα νομιμοποιηθούν και θα κατασκευαστούν και νέοι οικισμοί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ισραέλ Κατς δεν απάντησε σε μήνυμα κειμένου που του ζητούσε να σχολιάσει την ανακοίνωση.

Αντιδράσεις στη Γάζα

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, και η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει τη βάση της κυρίως στη Γάζα καταδίκασαν την ισραηλινή απόφαση. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως αυτή συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι συνεχίζει να σέρνει την περιοχή σε έναν «κύκλο βίας και αστάθειας».

«Αυτή η εξτρεμιστική ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί με όλα τα μέσα να εμποδίσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε, καλώντας την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους Παλαιστίνιους, η επέκταση των οικισμών είναι ένα εμπόδιο στις προσδοκίες τους να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών απαιτούν από το Ισραήλ να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα το Ισραήλ ότι μπορεί να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις αν το Ισραήλ εξακολουθήσει να επεκτείνει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Χαμίς Φαλκόνερ καταδίκασε την έγκριση από το Ισραήλ νέων οικισμών, χαρακτηρίζοντάς την «σκόπιμο εμπόδιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι εποικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών και δεν προστατεύουν το Ισραήλ», έγραψε ο Φαλκόνερ στο X.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί παράνομους τους οικισμούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί πως οι οικισμοί είναι νόμιμοι με βάση τους δικούς της νόμους, ενώ ορισμένα από τα λεγόμενα "φυλάκια" είναι παράνομα αλλά γίνονται συχνά ανεκτά και μερικές φορές νομιμοποιούνται αργότερα.

Οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Το Ισραήλ προωθεί μια “εβραϊκή υπεροχή”»

Η B'Tselem, η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, κατηγόρησε τη δεξιά κυβέρνηση ότι προωθεί την «εβραϊκή υπεροχή μέσω της κλοπής παλαιστινιακής γης και της εθνοκάθαρσης της Δυτικής Όχθης».

Σε μια ανακοίνωση, η B'Tselem ασκεί επίσης κριτική στη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι «επιτρέπει τα εγκλήματα του Ισραήλ».

Την απόφαση χαιρέτισε ο Γισραέλ Γκανζ, πρόεδρος του συμβουλίου Yesha που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς οικισμούς και έχει στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γκανζ είπε πως η κίνηση απαντάει στην προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να ιδρύσει κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η ιστορική απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε εδώ όχι μόνο για να μείνουμε αλλά (και) για να ιδρύσουμε το Κράτος του Ισραήλ εδώ για όλους τους κατοίκους του και να ενισχύσουμε την ασφάλειά του», είπε.

Περίπου 700 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές τις οποίες κατέλαβε το Ισραήλ από την Ιορδανία στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ προσάρτησε αργότερα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες, αλλά δεν έχει επεκτείνει επίσημα την κυριαρχία του στη Δυτική Όχθη.

Η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη έχει επιταχυνθεί αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, που διανύει τώρα τον 20ό μήνα. Το Ισραήλ ενέτεινε επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων μαχητών στη Δυτική Όχθη και οι επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους κατοίκους έχουν αυξηθεί.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι πως η σημερινή απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο «του πολέμου υπό την ηγεσία του Νετανιάχου εναντίον του παλαιστινιακού λαού». Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσουν στην ανακοίνωση του Ισραήλ αναλαμβάνοντας δράση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Δυτική Όχθη οικισμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ