Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σάντσεθ, Χοσέ Λουίς Άμπαλος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, ανακοίνωσε την ποινή του σχετικά με την υπόθεση που αφορούσε υποψίες για παράτυπα συμβόλαια πώλησης μασκών κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα που δέχεται η ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε βάρος στελεχών του κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται σε σειρά δικαστικών υποθέσεων.
Μαζί με τον Άμπαλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών και ο πρώην σύμβουλός του, Κόλδο Γκαρθία, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διαφθορά, για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων και για αθέμιτη άσκηση επιρροής.
Οι δύο καταδικασθέντες τελούν υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης.
Με την απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε με ομοφωνία, «συμπεραίνεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με κατανομή λειτουργιών, η οποία διέπραξε σοβαρά αδικήματα διαφθοράς».
Το τρίτο πρόσωπο που δικαζόταν μαζί τους, ο επιχειρηματίας Βίκτορ ντε Αλντάμα, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 4 ετών και έξι μηνών, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Η εκτέλεση της ποινής του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα εξαιτίας της συμβολής του στην έρευνα.
Επίθεση κατά Σάντσεθ από την αντιπολίτευση
Αυτή η πολύπλοκη υπόθεση βρέθηκε στις πρώτες σελίδες του ισπανικού τύπου επί μήνες.
Με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβολαίων σχετικά με την πώληση εκατομμυρίων μασκών κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος λάμβανε επιπλέον μηνιαίες αποδοχές, πληρωμή των οικογενειακών του διακοπών, εξυπηρετήσεις για τις ερωμένες του και ακόμη και την πληρωμή εκδιδόμενων γυναικών.
Ο επιχειρηματίας Βίκτορ ντε Αλντάμα δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο επικεφαλής της «συμμορίας» που ήταν επικεφαλής του δικτύου και ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ηγέτης του οποίου είναι από το 2017 ο ισπανός πρωθυπουργός, είχε επωφεληθεί από παράνομη χρηματοδότηση μέσω αυτών των αθέμιτων προμηθειών.
Ο πρώην υπουργός ήταν σημαντικός παράγοντας στην πορεία του Πέδρο Σάντσεθ προς την κορυφή και υπήρξε ο ισχυρότερος άνδρας στο κόμμα ως διευθυντής οργανωτικού.
Ο Πέδρο Σάντσεθ, που δέχεται τις δριμείες επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αρνείται τυχόν σχέσεις με το τρίο των καταδικασθέντων και τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το PSOE και αρνείται ότι ήταν σε γνώση οποιασδήποτε παράνομης δραστηριότητας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Oλες οι ειδήσεις
- Βανς: Επιστρέφουν οι επιθεωρητές για τα πυρηνικά στην Τεχεράνη -«Μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες με το Ιράν
- Αποθέωση στην επιστροφή του Ομπράντοβιτς -Πάνω από 3.000 οπαδοί στο T-Center, «θα κάνω τα πάντα για αυτόν τον σύλλογο»
- Πώς οι ψηφιακοί νομάδες αναμορφώνουν τον «χάρτη» των ενοικίων στην Ελλάδα -Τι ακίνητα αναζητούν, πόσο μένουν