Πρόοδος σημειώθηκε στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς έξω από τη Μαδρίτη, την ώρα που η Ισπανία μετρά σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.
Είναι οι χειρότερες πυρκαγιές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 63.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους μπροστά στην προώθηση της πύρινης λαίλαπας, που έχει ήδη καταστρέψει 770.000 στρέμματα δάσους δυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας.
Επιστροφή κατοίκων στα σπίτια τους
Η εντολή εκκένωσης που είχε δοθεί για 13 κοινότητες της περιοχής της Μαδρίτης και της γειτονικής Καστίλης και Λεόν άρθηκε σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το μέτρο ισχύει από τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) και «σημαίνει ότι η επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους μπορεί να ξεκινήσει», διευκρίνισε το υπουργείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μετά την ανακοίνωση των αρχών για το τέλος των περιορισμών, γρήγορα σχηματίστηκε ουρά αυτοκινήτων σε σημείο ελέγχου της ισπανικής χωροφυλακής Guardia Civil, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.
«Φως στην άκρη του τούνελ», λέει ο Σάντσεθ
Οι Ισπανοί πυροσβέστες σημειώνουν πρόοδο στη μάχη τους κατά της πυρκαγιάς παρά την επίφοβη άφιξη νότιου ανέμου, οι ριπές του οποίου μπορεί να φθάσουν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.
Το έργο των πυροσβεστών και των στρατιωτών «σε πολύ δύσκολες, πολύ κρίσιμες ώρες» επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Αυτό μας επιτρέπει «να αρχίσουμε να διακρίνουμε το φως στην άκρη του τούνελ στη μάχη κατά την πυρκαγιών αυτών», πρόσθεσε.
Είναι «η πιο σημαντική πυρκαγιά» στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στο δυτικό τμήμα της χώρας, πυρκαγιές κοντά στη Βαλένθια προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ τουλάχιστον 70.000 στρέμματα έχουν ήδη γίνει στάχτη.
Κατέληξε γυναίκα που νοσηλευόταν, 14 τα θύματα των πυρκαγιών
Ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην Ισπανία ήταν μέχρι σήμερα 13, όμως ένα ακόμα άτομο προστέθηκε στον θλιβερό απολογισμό.
Μία από τις γυναίκες που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου «Virgen del Rocío» της Σεβίλλης, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της δασικής πυρκαγιάς στο Los Gallardos στην Αλμερία, κατέληξε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο και ανακοίνωση της πρώτης αντιπροεδρίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.