Σκληρό πόκερ μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, ενόψει της παρέλασης της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, όπου αναμένεται να παραστεί ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και άλλοι ξένοι πολιτικοί.
Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός για τη μέρα της παρέλασης, ενώ ο Ζελένσκι ζητάει εκεχειρία για τουλάχιστον 30 μέρες, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια διεξαγωγής της παρέλασης» στη Μόσχα.
Ως αποτέλεσμα, η ένταση ανεβαίνει εκατέρωθεν και δεν είναι ακόμα κατανοητό τι θα γίνει τελικά στις 9 Μαΐου, ποιοι ηγέτες θα βρεθούν στη Μόσχα και τι θα κάνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η 9η Μαΐου, ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη τους στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» -το διάστημα συμμετοχής τους στον Β’ ΠΠ (1941-1945)- είναι ένα δομικό στοιχείο της νέας ρωσικής ιδεολογίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Κρεμλίνου. Ο εορτασμός αυτός και η παρέλαση που γίνεται στην Κόκκινη Πλατεία είναι εξαιρετικά σημαντικές για το αφήγημα του Πούτιν ότι «η Ρωσία μάχεται κατά του σύγχρονου ναζισμού», όπου ως ναζιστές χαρακτηρίζονται πλέον όχι μόνον οι Ουκρανοί αλλά και δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Εκείνη την ημέρα αναμένεται να έρθουν στη Μόσχα ξένοι ηγέτες, δίνοντας στον Πούτιν την ευκαιρία να δείξει προς τα εσωτερικό και το εξωτερικό ακροατήριο ότι δεν είναι απομονωμένος και έχει την υποστήριξη συμμάχων.
Φέτος, με τον κίνδυνο ουκρανικών χτυπημάτων κατά τη διάρκεια της παρέλασης, έχει γίνει αλαλούμ με το ποιοι ξένοι ηγέτες θα πάνε στη Μόσχα και ποιοι όχι. Στην αρχή είχε γίνει γνωστό ότι θα παραβρεθούν οι επικεφαλής Σερβίας και Σλοβακίας, Βούτσιτς και Φίτσο. Αργότερα -σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ-, αμφότεροι αρρώστησαν αλλά μετά «έγιναν καλά», μόλις έγινε επίσημα γνωστό ότι θα παραστεί ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι «δεν εγγυάται την ασφάλεια της παρέλασης» ήρθαν οργισμένες απαντήσεις από τον Ντμίτρι Μεντβέντεβ και τη Μαρία Ζαχάροβα.
«Αυτό το κάθαρμα καταλαβαίνει ότι σε περίπτωση πραγματικής προβοκάτσιας την ημέρα της νίκης κανείς δεν εγγυάται ότι θα έρθει η 10η Μαΐου στο Κίεβο» έγραψε στο γνωστό του στιλ ο Μεντβέντεβ.
Την ίδια ώρα, η ένταση ανέβηκε ακόμα περισσότερο όταν βγήκε συνέντευξη όπου ο Βλ. Πούτιν είπε ότι «ελπίζει να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά» - κάτι που εκλήφθη ως έμμεση απειλή.
Τι έχει αλλάξει όμως από τις προηγούμενες χρονιές;
Γιατί τώρα ξαφνικά οι Ρώσοι ανησυχούν ότι οι Ουκρανοί μπορούν να τους χτυπήσουν την παρέλαση; Δύο πράγματα άλλαξαν: Πρώτον, είναι η πρώτη χρονιά που οι Ουκρανοί όντως έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να επιφέρουν ένα σοβαρό χτύπημα κατά της Μόσχας. Ο πύραυλος Long Neptune, τα drones-πύραυλοι και τα καινούρια drones μεγάλου βεληνεκούς είναι συστήματα των τελευταίων μηνών.
Σήμερα οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τέσσερα ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα - ίσως μια δοκιμασία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της ρωσικής πρωτεύουσας και μια έμμεση απειλή.
Το δεύτερο που μπορεί να έχει αλλάξει είναι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς ανέφεραν τους σοβαρούς περιορισμούς που έθετε η κυβέρνηση Μπάιντεν στους Ουκρανούς όσον αφορά τα χτυπήματα εντός της Ρωσίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ για αποτροπή μιας πιθανής κλιμάκωσης. Δεν ξέρουμε ποιες συμφωνίες ισχύουν σήμερα.
Τι θέλουν οι Ουκρανοί;
Είναι κατανοητό το τι θέλει ο Πούτιν: Να μην του χαλάσουν την επίδειξη που θέλει να κάνει ενώπιον των Ρώσων και των ξένων που θα τον παρακολουθούν. Τι θέλει όμως ο Ζελένσκι; Θέλει, όντως, να χτυπήσει την Κόκκινη Πλατεία την ώρα της παρέλασης, για να εκθέσει τον Πούτιν; Θέλει να τρομάξει τους ξένους ηγέτες πριν από την 9η Μαΐου, για να μην έρθουν και «νομιμοποιήσουν» με την παρουσία τους τον Πούτιν;
Μάλλον τίποτα από τα παραπάνω. Φαίνεται ότι εκείνο που θέλει -και ο ίδιος το έχει πει, μέσες άκρες- είναι να χρησιμοποιήσει αυτή την αφορμή για να εξαναγκάσει τον Πούτιν σε μακροχρόνια εκεχειρία. Να χρησιμοποιήσει την απειλή του να ακούγονται εκρήξεις την ώρα που εκατομμύρια Ρώσοι και ξένοι θα παρακολουθούν τη μεγάλη παρέλαση και την πίεση των ξένων ηγετών που φοβούνται να πάνε στη Μόσχα, για να εξαναγκάσει τον Πούτιν σε εκεχειρία που θα κρατήσει 30 μέρες και θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θα χτυπήσουν την Κόκκινη Πλατεία οι Ουκρανοί;
Ουκρανοί αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους δεν πρόκειται να χτυπήσουν την Κόκκινη Πλατεία -παρά το κλίμα που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες-, για διάφορους λόγους, που έχουν να κάνουν με στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες. Εκείνο, ωστόσο, που μπορεί να κάνουν είναι να πραγματοποιήσουν σοβαρό πλήγμα σε άλλο σημείο της Ρωσίας και ειδικά στα σημεία εκείνα απ’ όπου έχουν απομακρυνθεί τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που στάλθηκαν για να ενισχύσουν την ασφάλεια της Μόσχας ενόψει της παρέλασης. Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να τα χαλάσουν ούτε με τον Τραμπ -που ακόμα προσπαθεί να συνεισφέρει σε μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου- ούτε με τον Σι, ο οποίος θεωρείται -αν και σιωπηλός- πολύ καθοριστικός παράγοντας αυτού του πολέμου.