Τι κρύβεται πίσω από τις «περίεργες» εκρήξεις στο Ιράν; Ξένος δάκτυλος, ατυχήματα ή αντιφρονούντες;

Κατεστραμμένο κτίριο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν / Φωτογραφία: Atomic Energy Organization of Iran via AP

Από τον περασμένο μήνα μια σειρά «περίεργων» πυρκαγιών ή εκρήξεων έχει συγκλονίσει το Ιράν σε τουλάχιστον έξι εργοστάσια ή άλλες στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Εκρήξεις και πυρκαγιές που πυροδοτούν διάφορα σενάρια, όπως εκείνη στη μονάδα παραγωγής πυραύλων τύπου Parchin, ή στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ την Πέμπτη, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές, όπως παραδέχθηκε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σημειώνοντας ότι η φωτιά είναι πιθανόν να επιβραδύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης.

Οι υποψίες του καθεστώτος στο Ιράν στράφηκαν στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελάχιστα έκαναν για να τις κατασιγάσουν. Ο Ισραηλινός ΥΠ ΑΜ, Μπένι Γκαντς, δήλωσε με νόημα ότι «δεν σχετίζεται απαραίτητα με μας κάθε περιστατικό στο Ιράν», ενώ ο ΥΠ ΕΞ Γκάμπι Ασκενάζι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ιράν να έχει πυρηνικές δυνατότητες» κι ότι «λαμβάνουμε μέτρα που καλύτερα να μην αναφέρουμε»…

Κυβερνοεπιθέσεις ή ατυχήματα πίσω από τις εκρήξεις στο Ιράν;

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις περίεργες εκρήξεις να πυροδότησαν κυβερνοεπιθέσεις, σαν κι αυτές που έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς οι Αμερικανοί κατά της Τεχεράνης με εντυπωσιακότερη εκείνη του 2010 όταν ο ιός Stuxnet διείσδυσε στα συστήματα ελέγχου του πυρηνικού σταθμού της Νατάνζ καταστρέφοντας χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρησης αφήνοντας τους Ιρανούς επιστήμονες να νομίζουν ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε βλάβη ή ανθρώπινο λάθος.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η φωτιά στη μονάδα παραγωγής πυραύλων από έκρηξη φυσικού αερίου μπορεί όντως να προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, αν και τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρο. Δεν αποκλείεται κάποιες από τις εκρήξεις να οφείλονται σε ατυχήματα, αλλά τουλάχιστον κάποιες εξ’ αυτών φαίνεται ότι προκλήθηκαν εσκεμμένα. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν είπε την Παρασκευή ότι έχουν προσδιοριστεί επακριβώς τα αίτια της φωτιάς στη Νατάνζ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες...

Δάκτυλος του Ισραήλ ή αντιφρονούντων στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν;

Αν οι εκρήξεις οφείλονται σε δολιοφθορά τότε οι σαμποτέρ πιθανώς να κατέφυγαν σε γνωστές μεθόδους με τοποθέτηση βόμβας που πυροδοτήθηκε στη συνέχεια εξ’ αποστάσεως. Στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους New York Times ότι η έκρηξη στη Νατάνζ οφειλόταν σε βόμβα, ενώ η ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο μυστικών υπηρεσιών χώρας της Μέσης Ανατολής, που είπε ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ανταποκριτής του BBC ανέφερε τη Δευτέρα ότι έλαβε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 30ης Ιουνίου ένα email από άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται «Τσιτάχ της Πατρίδας» (“Homeland Cheetahs”) και μέλη της οποίας φέρονται να είναι αντιφρονούντες στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. Η οργάνωση αυτή υποστήριξε στο εν λόγω e-mail ότι είχε ανατινάξει δύο ώρες νωρίτερα εγκατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ. Ο ανταποκριτής του BBC έψαξε στο Διαδίκτυο για σχετική είδηση και δεν βρήκε τίποτε, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Μπορεί οι εκρήξεις να είναι, ως εκ τούτου, εσωτερικός δάκτυλος και να αποτελούν μια ένδειξη ρήγματος στου κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν. Ή μήπως αυτό είναι που θέλει το Ισραήλ να πιστεύει η Τεχεράνη για να σπείρει τον σπόρο της διχόνοιας μέσα στο καθεστώς; Ο ειδικός σε θέματα που αφορούν στο Ιράν του ισραηλινού Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, Ραζ Ζιμτ, είπε στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ιρανική κοινή γνώμη οι επιθέσεις αυτές καθώς και άλλα πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των οποίων η δολοφονία κατ’ εντολή του Τραμπ του Iρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ, μια ισραηλινή επιχείρηση προ διετίας στην Τεχεράνη, κατά την οποία εκλάπησαν αρχεία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και η αποτυχημένη από το καθεστώς διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο σχεδόν 12.000 ανθρώπων στη χώρα. Την Κυριακή η ελεγχόμενη από σκληροπυρηνικούς βουλή αποδοκίμασε έντονα τον ΥΠ ΕΞ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγορώντας τον ότι ξεπούλησε το Ιράν με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ του Τραμπ επαναφέροντας σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Ενώ την επομένη οι βουλευτές στρίμωξαν τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί με δυσάρεστες ερωτήσεις για τα πολλά οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ιράν.

Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι αν όντως πίσω από τις περίεργες εκρήξεις κρύβονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με στόχο την αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν πέσει, οι διάδοχοί του πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο σκληροπυρηνικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας που θα καταστείλουν ακόμη πιο βία τις φωνές των αντιφρονούντων και θα επιδιώξουν την ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας απέναντι στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ