Ανάλυση Jerusalem Post: Οι δέκα τρόποι με τους οποίους μπορεί το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ - iefimerida.gr

Ανάλυση Jerusalem Post: Οι δέκα τρόποι με τους οποίους μπορεί το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Ο στρατός του Ιράν εκτοξεύει πύραυλο σε άσκηση
Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράν έχει ορκιστεί να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για μια αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα οι Ιρανοί ηγέτες έχουν διατυπώσει επανειλημμένες απειλές κατά του Ισραήλ.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Το Ιράν έχει ιστορικό απειλών κατά του Ισραήλ. Έχει επίσης ιστορικό χρήσης των πληρεξουσίων του για να απειλεί και να επιτίθεται στο Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κατάλογος διαφορετικών τύπων επιθέσεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το Ιράν, με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν

Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, διαφόρων τύπων και εμβέλειας. Ορισμένοι είναι στερεού καυσίμου και ορισμένοι υγρού καυσίμου, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι μπορούν να εκτοξευθούν σχετικά γρήγορα και άλλοι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν. Ο εχθρός του Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει συχνά βαλλιστικούς πυραύλους στο παρελθόν.

Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσει τη βάση Al-Asad στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου 2020, σε αντίποινα για τη δολοφονία από την Αμερική του επικεφαλής της δύναμης Quds του IRGC Qasem Soleimani. Το Ιράν εκτόξευσε έως και 22 πυραύλους, στοχεύοντας τόσο την Asad, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο δυτικό Ιράκ, όσο και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στο Ιράν και 11 από αυτούς έπληξαν τη βάση Asad.

Το Ιράν ενημέρωσε τους Ιρακινούς λίγο πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πυραυλική επίθεση ξεκίνησε στη 1:20 π.μ. και συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Πιστεύεται ότι το Ιράν χρησιμοποίησε στην επίθεση βαλλιστικούς πυραύλους Fateh 313 και Qiam, οι οποίοι περιέχουν κεφαλές βάρους άνω των 450 κιλών.

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράκ

Το Ιράν μεταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ. Αρχίζοντας γύρω στο 2018, εμφανίστηκαν αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν κατασκεύαζε βάσεις πυραύλων στο Ιράκ. Δεν ήταν σαφές μετά το 2019 τι απέγιναν αυτοί οι πύραυλοι, διότι οι σχετικές αναφορές σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Η επαρχία Άνμπαρ είναι το κοντινότερο τμήμα του Ιράκ στο Ισραήλ. Είναι, επίσης, η περιοχή όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν τοποθέτησε πυραύλους Scud που στόχευσαν το Ισραήλ στον πόλεμο του 1991. Το Ιράν μπορεί να επιδιώξει να τοποθετήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράκ και να αναδημιουργήσει το σενάριο του Σαντάμ.

Το Ιράν δοκίμασε πρόσφατα νέους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Τον Ιανουάριο του 2024, το Ιράν πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν και τη Συρία, ισχυριζόμενο ότι στόχευε τρομοκρατικές ομάδες. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δοκιμάσει την ακρίβεια των πυραύλων της. Χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σχετικά νέους Kheibar Shekan στη Συρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίθεση ήταν ένα «μήνυμα» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο πύραυλος είχε παρουσιαστεί το 2022. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει βεληνεκές 1.450 χλμ. και υποτίθεται ότι έχει δυνατότητες πλήγματος υψηλής ταχύτητας και ακριβείας, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο στρατηγικό όπλο.

Ένας συνδυασμός επίθεσης με drones και πυραύλους Κρουζ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων Κρουζ που είχε ως στόχο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από το Ιράν.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 12 πύραυλοι Κρουζ και δύο δωδεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν επτά πύραυλοι και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν σαφείς.

Το Ιράν κατάφερε να αποφύγει την αεράμυνα και τα ραντάρ της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάζοντας μια πολύπλοκη αποστολή. Η επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημιές αλλά δεν σκότωσε κανέναν, θεωρήθηκε τότε ως συμβολική για τις δυνατότητες του Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιρακινές πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν αυξήσει τις απειλές τους προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία είναι ομάδα που ενεργεί για λογαριασμό του Ιράν, ισχυρίζεται συχνά ότι έχει βάλει στόχο το Ισραήλ, ενώ έχει ισχυριστεί ότι θα στοχεύσει το Εϊλάτ. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα υπόστεγο στο Ιράκ τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου. Ένα άλλο αναχαιτίστηκε πρόσφατα από το σύστημα C-Dome επί ενός ισραηλινού πλοίου Sa'ar 6.

Οι ιρακινές πολιτοφυλακές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν από το Ιράν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτό θα έδινε στο Ιράν δυνατότητα να αρνηθεί την εμπλοκή του. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτές τις πολιτοφυλακές στο παρελθόν για να στοχεύσει το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον Μάιο του 2021.

Οι ομάδες στο Ιράκ που ελέγχονται από το Ιράν είχαν, επίσης, στοχοποιήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία τον Ιανουάριο του 2024, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία

Το Ιράν έχει μια πληθώρα ομάδων που υποστηρίζει στη Συρία. Σε αυτές περιλαμβάνονται πράκτορες της Χεζμπολάχ που εργάζονται κοντά στο Γκολάν ως μέρος της μονάδας «Φάκελος Γκολάν» της τρομοκρατικής ομάδας.

Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να απειλήσει το Ισραήλ από μια περιοχή κοντά στο Γκολάν, χρησιμοποιώντας μια μονάδα «δολοφονικών drone» το φθινόπωρο του 2019. Το Ισραήλ χτύπησε τότε τον πυρήνα της Χεζμπολάχ. Τους τελευταίους μήνες, η Χεζμπολάχ προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κοντά στο Γκολάν.

Το Ιράν συνεργάζεται επίσης με τους Fetemiyoun, μια ομάδα Αφγανών σιιτών που στρατολόγησε, χρησιμοποιώντας την ομάδα για να περιπολεί σε περιοχές κοντά στον ποταμό Ευφράτη στη Συρία. Το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα σε αυτή ή σε άλλες πολιτοφυλακές και να τις θέσει σε λειτουργία για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις ομάδες για να πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν συνασπισμός των Χούθι, της Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων

Το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ομάδες τις οποίες έχει ήδη ωθήσει να επιτεθούν στο εβραϊκό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, οι Χούθι στην Υεμένη διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές για να απειλήσουν το Ισραήλ. Η απειλή των Χούθι χρονολογείται τουλάχιστον από το 2020, όταν απέκτησαν το ιρανικό Shahed 136. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει εξαγάγει το Ιράν στη Ρωσία, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Η Τεχεράνη έχει αυξήσει συστηματικά το βεληνεκές των διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της. Προτιμά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι λόγω του χαμηλού τους κόστους. Επίσης, δεν είναι πολύ μεγάλα, γεγονός που δίνει σε ορισμένα από αυτά τη δυνατότητα να ξεφεύγουν από ραντάρ.

Το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει να ωθήσει αρκετούς από τους εταίρους και τους πληρεξουσίους του να πραγματοποιήσουν μια πολυμέτωπη επίθεση. Το έχει ήδη επιχειρήσει αυτό κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου κατά του Ισραήλ. Για παράδειγμα, ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν στοχεύσει το Εϊλάτ, όπως και μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Συρία, τον Νοέμβριο.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ. Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ιράν επιδιώκει να κυκλώσει το Ισραήλ με αυτά τα «πυρά» και έχει ήδη κινητοποιήσει με επιτυχία τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα στοιχεία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το έχουν περιγράψει ως μια πολυμέτωπη απειλή, που περιλαμβάνει έως και επτά μέτωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίθεση κατά του Ισραήλ σε άλλες χώρες

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει απειλήσει Ισραηλινούς, ισραηλινές πρεσβείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μια βομβιστική επίθεση το 2012 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας συνδέθηκε με τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη μπορεί να πιστεύει ότι η στοχοποίηση μιας ισραηλινής πρεσβείας ή Ισραηλινών στο εξωτερικό είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να χτυπήσει το Ισραήλ.

Επίθεση στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ

Το Ιράν έχει στοχοποιήσει συχνά την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, ισχυριζόμενο ότι αυτό συμβαίνει λόγω των δεσμών της με το Ισραήλ. Έχει στοχεύσει τα σπίτια Κούρδων επιχειρηματιών, σκοτώνοντας έναν και καταστρέφοντας το σπίτι ενός άλλου. Το Ιράν χρησιμοποιεί συχνά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτές τις επιθέσεις.

Ώθηση της Χεζμπολάχ σε πόλεμο

Το Ιράν έχει ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ πολλές φορές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τον Λίβανο έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους.

Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτός θα ήταν ο πόλεμος στον Βορρά για τον οποίο η Ιερουσαλήμ προειδοποιεί εδώ και μήνες και για τον οποίο προετοιμάζεται. Το Ιράν έχει επιδιώξει να αυξήσει τις δυνατότητες της ομάδας τα τελευταία χρόνια και ζυγίζει πότε θα χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ισραήλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ