Μία ένοπλη ιρακινή οργάνωση με το όνομα Άσχαμπ αλ Καφ («άνθρωποι του σπηλαίου»), ανακοίνωσε σήμερα ότι βάζει στο στόχαστρο τη Γαλλία.
Και συγεκκριμένα «όλα τα γαλλικά συμφέροντα στο Ιράκ και στην περιοχή του Κόλπου, μετά την αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και άλλων γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τα γαλλικά μέσα, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone χθες, σε στρατιωτική βάση στο στο ιρακινό Κουρδιστάν στην οποία σκοτώθηκε ένας υπαξιωματικός και τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε Γάλλοι στρατιωτικοί.
Το Άσχαμπ αλ Καφ (Ashab al-Kahf) αναφέρεται σε μία ιστορία της ισλαμικής παράδοσης, σύμφωνα με την οποία μια ομάδα νεαρών πιστών στην κρύφτηκαν σε μια σπηλιά για να ξεφύγουν από τον θρησκευτικό διωγμό ενός τύραννου βασιλιά.
Προστατευμένοι από τον Αλλάχ, έπεσαν σε έναν θαυματουργό ύπνο για 309 χρόνια, συνοδευόμενοι από τον σκύλο τους και όταν ξύπνησαν ήταν ελεύθεροι.
Η ιστορία αποτελεί κεντρικό θέμα στο 18ο κεφάλαιο του Κορανίου, τη Σούρα αλ-Καχφ, και αναγνωρίζεται επίσης στη χριστιανική παράδοση ως οι «Επτά Κοιμώμενοι της Εφέσου».
Η ένοπλη οργάνωση
Οι «Άνθρωποι του Σπηλαίου» είναι μια σιιτική εξτρεμιστική ομάδα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2019, ως «πληρεξούσιος» του Ιράν και μέλος του «Αξονα της Αντίστασης», υποστηριζόμενη επίσης από την Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Η ομάδα έκανε επιθέσεις με ρουκέτες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς σε αμερικανικούς και τουρκικούς στόχους στο Ιράκ αλλά αύξησε τη δραστηριότητά της μετά τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς στις 3 Ιανουαρίου 2020, σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.
Ενδεικτικά, τον Οκτωβρίου του 2020, η Άσχαμπ αλ Καφ προσέφερε αμοιβή μεταξύ 20.000 και 50.000 δολαρίων ΗΠΑ σε Ιρακινούς που θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες, σχετικά με τις δραστηριότητες επενδυτών και οικονομολόγων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Νοέμβριο του 2022, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη, Stephen Troll, στη Βαγδάτη, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε τότε ότι ο Αμερικανός σκοτώθηκε σε αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής.
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι δρούσε αυτόνομα, χωρίς να διατηρεί σχέσεις σχέσεις με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως η Kata'ib Hezbollah και η Asa'ib Ahl al-Haq.
Τον Αύγουστο του 2024, οι «Ανθρωποι των Σπηλαίων» ανακοίνωσαν ότι άλλαξαν το όνομά τους σε Kataib Sarkhat al-Quds, σε μια προσπάθεια της οργάνωσης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από το Ιράκ, με συμμάχους το Ιράν και τους Χούθι της Υεμένης, βάζοντας στο στόχαστρο και το Ισραήλ.