Το Ιράν δεν είναι πρόθυμο για σοβαρές διαπραγματεύσεις, πιστεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Το Ιράν δεν είναι πρόθυμο για σοβαρές διαπραγματεύσεις, πιστεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλαπλές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ιρανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη, στην παρούσα φάση, να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. 

  • Ανώτερη ιρανική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η Τεχεράνη απαιτεί εγγυημένη κατάπαυση του πυρός ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου, μέσω διαμεσολαβητών.
  • Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παράλογες απαιτήσεις, ενώ επιβεβαιώνει την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω διαμεσολαβητών.
  • Ο Εσμαΐλ Μπαγαεΐ δήλωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής, δείχνοντας αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών.
  • Ο ίδιος πρόσθεσε, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση, ακόμη και ενδεχόμενη χερσαία εισβολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η ηγεσία του Ιράν θεωρεί ότι βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και δεν κρίνει απαραίτητο να αποδεχθεί τις απαιτήσεις για συμφωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, φέρεται να επιθυμεί τη διατήρηση διπλωματικών διαύλων, χωρίς όμως να εμπιστεύεται την Ουάσιγκτον ή να πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πραγματικά προσηλωμένος σε συνομιλίες για τη λήξη της σύγκρουσης.

Αίτημα για εγγυημένη κατάπαυση πυρός από το Ιράν

 Την ίδια στιγμή, ανώτερη ιρανική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη ζητά εγγυημένη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαμεσολαβητές επικοινώνησαν με το Ιράν την Τρίτη, με τις επαφές να επικεντρώνονται στη συνέχιση της διπλωματίας. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μέσω μεσολαβητών για προσωρινή εκεχειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαψεύσεις και προειδοποιήσεις από την Τεχεράνη

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προβάλλουν «μαξιμαλιστικές και παράλογες» απαιτήσεις και διαψεύδει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Έχουν μεταφερθεί μηνύματα μέσω διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχει άμεση διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση, ακόμη και ενδεχόμενη χερσαία εισβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ΗΠΑ υπηρεσίες πληροφοριών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ