ΗΠΑ: Από τον Τζον Κένεντι στον Μπαράκ Ομπάμα -Οι υποψήφιοι πρόεδροι που ενέπνευσαν καλλιτέχνες να τους γράψουν τραγούδια - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Από τον Τζον Κένεντι στον Μπαράκ Ομπάμα -Οι υποψήφιοι πρόεδροι που ενέπνευσαν καλλιτέχνες να τους γράψουν τραγούδια

Ο Τζον Κένεντι σε πολιτική ομιλία του
Ο Τζον Κένεντι σε πολιτική ομιλία του / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αμερικανική προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ μπορεί να τα έχει όλα. Σελέμπριτι που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, φαντασμαγορικές προεκλογικές συγκεντρώσεις (τις οποίες φέτος δεν είδαμε λόγω κορωνοϊού) και φυσικά μουσική επένδυση να δίνει τον παλμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια καλλιτεχνών, τραγούδια των οποίων έχει επιλέξει για τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Από τα εναπομείναντα μέλη των Queen, που ζήτησαν πολλάκις από τον Τραμπ να σταματήσει να παιανίζει το We Will Rock You στις ομιλίες του, ως τους Village People που επίσης αιτήθηκαν από τον Αμερικανό να σταματήσει να βάζει το YMCA (ύμνο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας).

Βίντεο: Ο Ντόναλντ Τραμπ χορεύει YMCA

Βέβαια, όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, ο Ντόναλντ Τραμπ χόρεψε στους ρυθμούς του κομματιού των Village People και πριν από δύο εβδομάδες στη Φλόριντα.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Σερ διασκεύασε ένα αμερικανικό τραγούδι από τη δεκαετία του 1940 και το αφιέρωσε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές 2020, Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχικός τίτλος του ήταν «Η ευτυχία είναι ένα πράγμα που λέγεται Τζο». Η Σερ το θυμήθηκε και καθώς έχει καλέσει τους Αμερικανούς να ψηφίσουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου, το διασκεύασε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Βίντεο: Το τραγούδι-ύμνος στον Τζο Μπάιντεν

Το μόνο που είχε να κάνει η Σερ ήταν να διαφοροποιήσει ελαφρά τους στίχους, ώστε να μετατρέψει το τραγούδι του '40 σε έναν νέο ύμνο υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μοιάζει μουντή, ο φόβος είναι διάχυτος στον αέρα. Ο Τζο θα μας κρατήσει ασφαλείς, είναι το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε», τραγουδά η Σερ, ενώ σε άλλο σημείο ακούγεται να αναφέρει: «Κάποιες φορές φαίνεται πως δεν υπάρχει τέλος στην απελπισία και την κακομοιριά, αλλά όταν μας χαμογελά η συμπόνοια γεμίζει την ατμόσφαιρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο: Το τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα για τον Τζον Κένεντι το 1960

Η διασκευή της Σερ δεν είναι το πρώτο τραγούδι που εντάσσεται στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. To 1960, ο Σάμι Καν διασκεύασε το τραγούδι «High Hopes», προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τζον Κένεντι.

Το νέο τραγούδι, με τη φωνή του Φρανκ Σινάντρα άλλαξε στίχους και σημείωνε. «Όλοι ψηφίζουν για τον Τζακ (εννοούσε τον Τζον Κένεντι)… γιατί εμπνέει υψηλές προσδοκίες».

«Hello Lyndon», το τραγούδι στον διάδοχο του Κένεντι στον Λευκό Οίκο

Στο ίδιο μοτίβο, τέσσερα μόλις χρόνια αργότερα, το 1964, ο Τζέρι Χέρμαν διασκεύασε το «Hello Dolly», το οποίο ερμήνευσε η Κάρολ Τζάνινγκ για λογαριασμό του Δημοκρατικού υποψηφίου Λίντον Τζόνσον. Φυσικά, το τραγούδι τροποποιήθηκε ώστε να τιτλοφορείται «Hello Lyndon».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζόνσον ανέλαβε καθήκοντα προέδρου μετά τη δολοφονία του Κένεντι, το 1963, ενώ επανεξελέγη για τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του επόμενου έτους.

Η αμφιλεγόμενη διασκευή του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μπιλ Κλίντον το 1996

To 1996, απέναντι στον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διεκδικούσε την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικανοί κατέβασαν τον γερουσιαστή από το Κάνσας, Μπομπ Ντόουλ.

Προβεβλημένος βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ και ιδιαίτερα αξιοσέβαστο μέλος του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, ο Ντόουλ απέκτησε το δικό του τραγούδι, με στόχο να θυμίσει στους ψηφοφόρους τα κατορθώματά του στον πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σαμ Μουρ, μέλος του συγκροτήματος «Sam & Dave», διασκεύασε ένα παλαιότερο τραγούδι με τίτλο Soul Man, μετονομάζοντάς το σε Dole Man, και σε αυτό ο Αμερικανός καλλιτέχνης περιέγραφε την ιστορία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Η διασκευή ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από την αφροαμερικανική κοινότητα. Το αρχικό τραγούδι γράφτηκε το 1967 στο Ντιτρόιτ και είχε ως έμπνευση τον αγώνα της μαύρης κοινότητας στην αμερικανική πόλη να επιβιώσει του διάχυτου ρατσισμού.

Συχνά, οι μαύροι πολίτες του Ντιτρόιτ έγραφαν τη λέξη Soul σε κτίρια της πόλης προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες και τα καταστήματα Αφροαμερικανών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ναι, μπορούμε», το τραγούδι των Black Eyed Peas για τον Μπαράκ Ομπάμα

To 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γινόταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο frontman των Black Eyed Peas, will.I.am κυκλοφόρησε ένα κομμάτι με τίτλο το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του τότε υποψηφίου, Yes We Can.

Το κομμάτι δανείστηκε στίχους από τις ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ συνοδεύτηκε από ένα κλιπ στο οποίο τα μέλη του γκρουπ και άλλοι επώνυμοι ραπάρουν τις ομιλίες του μετέπειτα Αμερικανού προέδρου, πάνω από τα λόγια του Ομπάμα που ακούγεται στο βάθος.

Βίντεο: Το τραγούδι του Ομπάμα, σκηνοθετημένο από τον γιο του Μπομπ Ντίλαν

Παρότι υπήρξε σαφέστατα ένα τραγούδι που στήριζε τον Δημοκρατικό υποψήφιο, η καμπάνια του Ομπάμα δεν αναμείχθηκε ποτέ με την παραγωγή και την κυκλοφορία του. Τη σκηνοθεσία του κλιπ, σε ασπρόμαυρο ύφος, ανέλαβε ο Τζέσε Ντίλαν, γιος του τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ