Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από ορισμένες από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση πετρελαίου χώρες στον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύουν ορισμένα από τα αποθέματά αργού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με πολλές πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου άγγιξαν στα τέλη Οκτωβρίου τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά την άρση περιορισμών της πανδημίας ξεκίνησε εκ νέου να μετακινείται οδικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις Μπάιντεν να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος και ανώτατοι σύμβουλοί του έχουν θέσει το θέμα σε στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, καθώς και της Κίνας, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πηγές τόνισαν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί να επιδιώκεται αυτή η επιλογή ή οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.
Σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το λεπτομερές περιεχόμενο συγκεκριμένων συνομιλιών με άλλες χώρες. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος αναφέρει επί εβδομάδες ότι «συνομιλεί με άλλους καταναλωτές ενέργειας για να διασφαλίσει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός και οι τιμές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε πέραν από τις εν εξελίξει συνομιλίες και εξετάζουμε μια σειρά εργαλείων για το αν και πότε θα χρειαστεί να αναλάβουμε δράση».