ΗΠΑ: Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν θα φιλοξενήσει εκδήλωση με χώρες του Ειρηνικού

Άντονι Μπλίνκεν / Φωτογραφία: apimages

Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία να συνομιλήσουν με κράτη του Ειρηνικού ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα.

Στη Νέα Υόρκη φιλοξενούνται ηγέτες από 150 κράτη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μια ευκαιρία για διευρυμένες συνομιλίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν θα φιλοξενήσει για μία εκδήλωση μεθαύριο, Πέμπτη, τις χώρες που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα κρατών της Σύμπραξης του Γαλάζιου Ειρηνικού (Partners in the Blue Pacivic) με κεντρικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στον παρεμβατικό ρόλο της Κίνας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα κρατών της Σύμπραξης του Γαλάζιου Ειρηνικού

Η ομάδα αυτή των χωρών συγκροτήθηκε τον Ιούνιο και συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ινδία έχει καθεστώς παρατηρητή στην PBP, όπως δήλωσε ο Κουρτ Κάμπελ συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, στη διάρκεια σχολιασμού σε μία εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται η ένταξη και άλλων χωρών.

Οι καταστάσεις είναι «πολύ περισσότερο επείγουσες» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπως δήλωσε ο Κάμπελ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο βιοπορισμός τους απειλείται», είπε ο ίδιος δίνοντας έμφαση στην «υπαρξιακή» απειλή που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες από την πανδημία COVID-19 στα εισοδήματα από τον τουρισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις.

«Μεγάλο μέρος της βοήθειας στον Ειρηνικό δεν έχει συντονιστεί καλά, όπως θα έπρεπε. Δεν έχουμε μάθει όσο θα έπρεπε σχετικά για τις καλύτερες πρακτικές. Θα επιδιώξουμε να το κάνουμε όσο βαδίζουμε προς τα εμπρός, χτίζοντας στους θεσμούς που υπάρχουν, αλλά και στις δεσμεύσεις μας στον Ειρηνικό».

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ένα «ξεκάθαρο στρατηγικό στοιχείο» στην επιταχυνόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια μία πιο φιλόδοξη Κίνα η οποία επιδιώκει να αναπτύξει αποτυπώματα με στρατιωτικό τρόπο στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού..., αυτό έχει προκαλέσει άγχος σε κάποιο βαθμό σε συμμάχους μας, όπως, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά ακόμη και στο σύνολο των χωρών της περιοχής», εξήγησε ο Κάμπελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ