Ινδονησία: Τουλάχιστον 42 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ - iefimerida.gr

Ινδονησία: Τουλάχιστον 42 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ

Καταστροφές στην Ινδονησία
Καταστροφές στην Ινδονησία / Φωτογραφία: AP IMAGES
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε τη νήσο Σουλαουέσι (Κελέβη), στην Ινδονησία, ενώ έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι στα χαλάσματα, την ώρα που σημειώνονται δεκάδες μετασεισμοί και οι Αρχές προειδοποιούν για νέους σεισμούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χιλιάδες τρομαγμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όταν ο σεισμός των 6,2 βαθμών σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ματζένε, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, λίγο πριν από τη 1:30 το πρωί.

Από τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς καταστράφηκαν περισσότερα από 300 σπίτια και δύο ξενοδοχεία, ενώ ένα νοσοκομείο ισοπεδώθηκε, όπως και το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, όπου, όπως οι Αρχές ανέφεραν στο Reuters, αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι στο Μαμούτζου και οι υπόλοιποι στη γειτονική περιοχή Ματζένε, έγινε γνωστό από την αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας, σε μια αναφορά σήμερα το πρωί. Περισσότεροι από 820 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν χαθεί», δήλωσε ο Αριάντο, τοπικός αξιωματούχος των ομάδων διάσωσης στο Μαμούτζου. «Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Τρεις κατολισθήσεις -Καταστράφηκαν γέφυρες

Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα προκλήθηκαν τρεις κατολισθήσεις, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ καταστράφηκαν γέφυρες. Η ισχυρή βροχόπτωση δυσχεραίνει τις συνθήκες για όσους αναζητούν καταφύγιο.

Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όμως η επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας (BMKG), Ντουικορίτα Καρναουάτι, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί, εκφράζοντας φόβους ότι ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι. Τουλάχιστον 26 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, δήλωσε η ίδια. Του σημερινού σεισμού προηγήθηκε σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών, χθες.

Ο Μουχάμαντ Ανσάρι Ιριγιάντο, ένας 31χρονος κάτοικος του Μαμούτζου, είπε στο Reuters ότι οι πάντες πανικοβλήθηκαν και αναζήτησαν καταφύγιο στους κοντινούς λόφους και τα βουνά. «Το Μαμούτζου είναι τώρα άδειο, όλοι πήγαν στα βουνά», περιέγραψε. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και ο κόσμος φοβάται τσουνάμι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Ινδονησίας στις οικογένειες των θυμάτων

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται κάτοικοι να φεύγουν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο με μοτοσικλέτες. Επιπλέον, ένα κορίτσι που έχει παγιδευτεί στα χαλάσματα και κόσμος να απομακρύνει τα συντρίμμια με τα χέρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα, προτρέποντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τις Αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι προσπάθειες των Αρχών επικεντρώνονται αυτήν την ώρα και στην αποκατάσταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών, αλλά και τη διανομή σκηνών, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του δυτικού Σουλαουέσι.

Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τον σεισμό, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών, με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να περιπλέκει τη διανομή της βοήθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ