Εκεχειρία τέλος, ξεκίνησε ξανά ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ -Φυλλάδια των IDF προειδοποιούν τους κατοίκους - iefimerida.gr

Εκεχειρία τέλος, ξεκίνησε ξανά ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ -Φυλλάδια των IDF προειδοποιούν τους κατοίκους

Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι σειρήνες του πολέμου ήχησαν ξανά στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ξεκίνησαν εκατέρωθεν επιθέσεις, καθώς η εκεχειρία εξέπνευσε.

Οι IDF δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους αεροσκάφη πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Γάζα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας για μια ακόμη παράταση της εκεχειρίας χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία. Ρουκέτες έχουν επίσης εκτοξευθεί από τη Γάζα, δήλωσε το Ισραήλ, ενώ όλα δείχνουν πως ξεκινά η νέα φάση του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε: «Η Χαμάς παραβίασε την επιχειρησιακή παύση και επιπλέον εξαπέλυσε πυρά προς το ισραηλινό έδαφος».

Η Χαμάς δεν συμφώνησε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους, λέει το Ισραήλ

Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν συμφώνησε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους, παραβιάζοντας τους όρους της εκεχειρίας, και επιπλέον εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ, αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News.

«Με την επανέναρξη των μαχών τονίζουμε: Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους του πολέμου - να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο.

Περίπου 30 λεπτά μετά τη λήξη της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπλητταν υποδομές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Xάρτης που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες
Xάρτης που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες / Times of Israel

Χάρτης των IDF χωρίζει τη Γάζα σε ζώνες για την ασφάλεια των κατοίκων -Φυλλάδια στους κατοίκους

Οι IDF δημοσίευσαν ένα χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν προκειμένου να ενημερώνουν τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ζώνες ενεργού μάχης, ώστε να τις αποφεύγουν.

Ζητάει από τους Παλαιστίνιους να προσέχουν τον αριθμό της περιοχής τους και να παρακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις των IDF.

Ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χάρτη για να καλέσει τους Παλαιστίνιους από συγκεκριμένες περιοχές να εκκενώσουν την περιοχή όταν η χερσαία επίθεση των IDF επεκταθεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, αντί να απαιτήσει μαζικές εκκενώσεις όπως έκανε στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι IDF επιχειρούν σθεναρά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να κάνουν διάκριση μεταξύ των αμάχων και των τρομοκρατών», αναφέρει ο στρατός προς τους κατοίκους της Γάζας.

«Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Για τον λόγο αυτόν, από σήμερα το πρωί οι IDF καθοδηγούν ελεγχόμενες και συγκεκριμένες εκκενώσεις των κατοίκων της Γάζας, προκειμένου να τους απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις περιοχές μάχης».

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι IDF ρίχνουν φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς, της Νότιας Γάζας, λέγοντας στους κατοίκους να μετακινηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παλαιστίνιοι αναφέρουν πως οι IDF έριξαν φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα, προειδοποιώντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Ωστόσο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε σήμερα μια αξιόπιστη πηγή, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται», τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η διαμεσολάβηση συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, αλλά, παρά τις προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου, η Χαμάς δεν έδωσε στο Ισραήλ μια νέα λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν, και έτσι η συμφωνία ακυρώθηκε, υποστήριξε το ρεπορτάζ του SkyNews.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mια νέα φάση του πολέμου

Το Ισραήλ έχει ακόμη εκκρεμότητες στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου μπορεί να επιχειρεί με έναν βαθμό ελευθερίας επειδή οι δυνάμεις του καταλαμβάνουν το έδαφος, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει φύγει και περισσότερα από τα μισά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Αλλά κάποια στιγμή οι IDF θα πρέπει να επικεντρωθούν στο νότιο τμήμα της Γάζας και ειδικότερα στην πόλη Χαν Γιουνίς, αν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους να εξοντώσουν την ανώτερη ηγεσία της Χαμάς. Αυτός θα είναι ένας πολύ πιο δύσκολος και περίπλοκος αγώνας, αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου.

Έχοντας ήδη αναγκάσει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν από τον Βορρά στον Νότο ο ισραηλινός στρατός, έχει διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θέλουν να δουν άλλη μια μαζική εκτόπιση αμάχων. Σημαντική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας έχει μεταβεί στη Νότια Γάζα, μαζί με ξένους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο περίπλοκες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των IDF.

Και έτσι, εκτιμάται ότι το Ισραήλ ενδέχεται λάβει σημαντική διεθνή πίεση αν προσπαθήσει να επαναλάβει την εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών που έλαβε χώρα στη Βόρεια Γάζα. Κανείς δεν θέτει ακόμη χρονοδιάγραμμα για αυτή τη φάση του πολέμου, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονες είναι οι μάχες, επισημαίνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γάζα Λωρίδα της Γάζας χαμάς ισραήλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ