«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα -Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της Συμμαχίας - iefimerida.gr

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα -Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της Συμμαχίας

Οι ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP), αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών-μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόλτενμπεργκ απαντά σε Ζελένσκι: Ποτέ δεν δίνονταν χρονοδιαγράμματα για την είσοδο στο ΝΑΤΟ

Στη συνέντευξη Τύπου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ένα πολυετές πρόγραμμα υποστήριξης, προκειμένου η Ουκρανία να μεταβεί στα πρότυπα εκπαίδευσης του Οργανισμού. Ανακοίνωσε επίσης πως θα δημιουργηθεί ένα νέο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου οι δύο πλευρές θα «συναντώνται ως ίσοι». Η εναρκτήρια συνάντηση θα είναι αύριο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως είναι διαδικασία «ενός βήματος» αντί για «δύο βημάτων», λέγοντας πως είναι ένα «ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία και ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ».

Απαντώντας, δε, στον Ουκρανό πρόεδρο για την τοποθέτησή του νωρίτερα σήμερα, με βάση την οποία είναι «παράλογο» να μην έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως παρέχεται ένα «πολύ ουσιαστικό πακέτο» που βοηθά την Ουκρανία να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Αν δείτε όλες τις διαδικασίες εισόδου στο ΝΑΤΟ, δεν βασίζονται σε χρονοδιαγράμματα, αλλά σε προϋποθέσεις, όπως πάντα», είπε συγκεκριμένα. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη "πρόσκληση"», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους, όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής, ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

Τα δύο στρατόπεδα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως υπάρχουν δύο «στρατόπεδα», σύμφωνα με το Reuters: από τη μία τα μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, που υποστηρίζουν πως η ένταξη του Κιέβου υπό την «ομπρέλα ασφαλείας» του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από το να εκδηλώσει εκ νέου επιθετικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι πιο προσεκτικές, έχοντας πάντα κατά νου την αποφυγή μιας ευθείας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν, πάντως, είναι πως ο «δρόμος» θα ανοίξει μετά το τέλος του πολέμου, κάτι που ανέφερε και ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου.

«Οι σύμμαχοι συμφωνούν πως όταν ένας πόλεμος είναι σε εξέλιξη, δεν είναι η ώρα για να κάνουμε την Ουκρανία πλήρες μέλος της Συμμαχίας», είπε συγκεκριμένα.

Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 31 μέλη μετά την ένταξη της Φινλανδίας την άνοιξη του 2023, με τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό να έχει ανοίξει μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ