Η αγνώριστη από τον Covid Νέα Υόρκη -Γιατί η πόλη που δεν κοιμόταν ποτέ, «γέρασε» στην πανδημία [εικόνες]

Το iefimerida στην αγνώριστη από τον κορωνοϊό, Νέα Υόρκη

Εικόνες αντίφασης και παρακμής στη Μητρόπολη του κόσμου, Νέα Υόρκη, μετά την επέλαση της πανδημίας.

Στην 5η λεωφόρο, η Νεουορκέζικη λάμψη από τις παλιές καλές εποχές  απλώνεται στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων με πολύχρωμα λαμπιόνια και περίτεχνο διάκοσμο.

Από τα καταστήματα Tiffany και Van Cleef & Arpels, τη Louis Vuitton  την Prada, και τον Cartier μέχρι το πολυκατάστημα Saks και κυρίως το Rockefeller Center όπου χτυπά η καρδιά της Χριστουγεννιάτικης πόλης, σχεδόν τίποτα δε μαρτυρά ότι ο Αμερικανικός γίγαντας γονάτισε από τον κορωνοϊό.

Εικόνες αντίφασης και παρακμής στη Μητρόπολη του κόσμου

Τα γιορτινά φώτα λάμπουν επίσης στην 6th avenue και σε κάποιους ακόμα από τους κεντρικούς δρόμους έστω και λιγότερο από παλιά. Στις υπόλοιπες γειτονιές όμως, η πόλη που δεν κοιμόταν ποτέ, μοιάζει να  έχει πια «γεράσει».

Πολύχρωμα λαμπιόνια και περίτεχνος διάκοσμος στα κτίρια της Νέας Υόρκης
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στη Νέα Υόρκη

Κλειστές επιχειρήσεις, ξενοίκιαστα καταστήματα ακόμα και στην 5th Avenue, όπου κάποτε δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε τετραγωνικό εκατοστό, κλειστά αρκετά ξενοδοχεία και θέατρα, σκουπίδια, κακοφωτισμένοι και αστόλιστοι δρόμοι δείχνουν μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες εγκατάλειψη και παρακμή.

Ντόπιοι και τουρίστες περπατούν ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών
Η άλλη όψη της Νέας Υόρκης

Ακόμα και στην Times Square πρωινές ώρες, ντόπιοι και τουρίστες περπατούν ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών που ξεχειλίζουν από τους κάδους και σκορπίζονται στους δρόμους γύρω από τα διάσημα θέατρα του Broadway και κάτω από το εμβληματικό ρολόι που σε λίγες ημέρες θα μετρήσει αντίστροφα για την καινούρια χρονιά.

Σκουπίδια παντού

Όπως εξηγούν Ελληνοαμερικανοί στο iefimerida πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εν μέσω πανδημίας γιατί ήταν αδύνατο να ζήσουν κλεισμένοι στους ουρανοξύστες. Εξάλλου ήταν πάρα πολλοί αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους αλλά και αυτοί που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Έτσι κατέφυγαν σε άλλες πολιτείες όπως το Delaware που απέχει 3,5 ώρες ή το Connecticut που απέχει μια ώρα από τη Νέα Υόρκη και η ζήτηση για σπίτια στις περιοχές αυτές αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η Νέα Υόρκη έχει στολιστεί, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά

Σε ολόκληρη την πόλη τα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν χαλαρώσει και μόνο σε κάποια εστιατόρια ζητείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά χωρίς ταυτοπροσωπία. Οι κάτοικοι φιλιούνται και αγκαλιάζονται σχεδόν όπως παλιά αφού το ποσοστό του εμβολιασμού έστω με μια δόση έχει ξεπεράσει το 80% και σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά νόσησης έχει δημιουργήσει ένα επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εν μέσω πανδημίας

«Πλέον δεν καταγράφονται πολλοί θάνατοι κι αυτό έχει κάνει τον κόσμο να επιστρέφει τις συνήθειές του» μας εξηγούν οι ντόπιοι. Το Μεγάλο Μήλο, που έχασε τη διετία της πανδημίας 35.000 ανθρώπους -στην ουσία μια κωμόπολη- παλεύει πλέον να ξαναβρεί τους ρυθμούς του με το 2022 να φέρνει μαζί με την ελπίδα της ανάκαμψης και νέο Δήμαρχο τον Έρικ Άνταμς , πρώην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.

Φωτογραφίες: iefimerida

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ