Η Ιαπωνία θέλει να ενταχτεί στον «Χρυσό Θόλο» του Τραμπ -Πάει Ουάσιγκτον η πρωθυπουργός Τακαΐτσι - iefimerida.gr

Η Ιαπωνία θέλει να ενταχτεί στον «Χρυσό Θόλο» του Τραμπ -Πάει Ουάσιγκτον η πρωθυπουργός Τακαΐτσι

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της χώρας της στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει βαφτιστεί «Χρυσός Θόλος».

Ο «Χρυσός Θόλος» παρουσιάζεται ως αντιπυραυλική ασπίδα νέας γενιάς και «θα προστατεύει προοδευτικά τη χώρα μας από αεροπορικές επιθέσεις οποιουδήποτε εχθρού», με μέρος των συστημάτων αναχαίτισης να βρίσκονται στο διάστημα, είχε αναγγείλει την περασμένη χρονιά ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάει Ουάσιγκτον η Τακαΐτσι -Αναμένεται να συζητήσει με τον Τραμπ την ένταξη της Ιαπωνίας στον «Χρυσό Θόλο»

Επικαλούμενη πηγές της στην ιαπωνική κυβέρνηση που δεν κατονομάζει, η ιαπωνική ημερήσια εφημερίδα Yomiuri σημειώνει ότι η κ. Τακαΐτσι αναμένεται να συζητήσει για το σχέδιο αυτό με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προγραμματίζεται να έχει την ερχόμενη Πέμπτη 19η Μαρτίου στην Ουάσιγκτον και να του εκφράσει τη βούληση της ιδίας και της κυβέρνησής της το αρχιπέλαγος να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Σκοπός είναι οι δυο σύμμαχες χώρες να αναπτύξουν από κοινού όπλα αναχαίτισης και δίκτυο δορυφόρων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης (HGV), που κατασκευάζουν η Κίνα και η Ρωσία, κατά το δημοσίευμα.

Τα οπλικά συστήματα του τύπου μπορούν να φθάσουν σε αδιανόητες ταχύτητες, ως και 5 Μαχ (5.960 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Χρυσός Θόλος», η Ιαπωνία εννοεί να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες να αμύνεται, κατά τη Γιομιούρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, το Τόκιο έχει απεμπολήσει πολλές από τις ειρηνιστικές θέσεις που είχε υιοθετήσει κι εφάρμοζε επί δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο· επιδιώκει πλέον να αποκτήσει δυνατότητες «αντεπίθεσης», ενώ οι ιαπωνικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν διπλασιαστεί στο 2%.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της υπερεθνικίστριας πρωθυπουργού κ. Τακαΐτσι ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους άνευ προηγουμένου για το προσεχές οικονομικό έτος --το οποίο ξεκινά την 1η Απριλίου--, ο οποίος συμπεριλαμβάνει αμυντικές δαπάνες επίσης άνευ προηγουμένου, ύψους 9 τρισεκ. γεν (49 δισεκ. ευρώ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ