Η συμμετοχή των γυναικών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - iefimerida.gr

Η συμμετοχή των γυναικών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

ομιλήτρια δίπλα σε σημαία της εε
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμμετοχή των γυναικών στα ευρωπαϊκά όργανα αποτελεί βασικό στόχο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάγεται στη Συνθήκη της Ρώμης του 1957, στην οποία κατοχυρώθηκε η αρχή της ισότητας αμοιβής για όμοια εργασία. Έκτοτε η ΕΕ συνεχίζει να καταπολεμά τις διακρίσεις λόγω φύλου, με αποτέλεσμα σήμερα η Ευρώπη να συγκαταλέγεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την πιο δίκαιη αντιμετώπιση για τις γυναίκες στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν αναφέρει ότι παρά τα όποια βήματα οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και στις επιχειρήσεις . Η ΕΕ εργάζεται για να επιτευχθεί η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η πολιτική που καταπολεμά τις διακρίσεις λόγω φύλου σε επίπεδο κρατών, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Τα βήματα στην εκπροσώπηση

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια χρονιά, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κι αυτή πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον η Κομισιόν διαθέτει και γυναίκα εκτελεστική αντιπρόεδρο και γυναίκες επιτρόπους.

Πλέον η ΕΕ έχει γυναίκα στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ένας πολύ ισχυρός μονοπρόσωπος θεσμός που εξετάζει αναφορές σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης από την πλευρά των θεσμικών και λοιπών οργανισμών της ΕΕ.

Ο στόχος της Κομισιόν μέχρι το 2019, τουλάχιστον το 40% των μεσαίων και ανώτερων διοικητικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι γυναίκες, επετεύχθη. Τον Οκτώβριο του 2019 το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις κάθε βαθμίδας ανέρχονταν συνολικά στο 41%. Ενδεικτικά, το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 30%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολουθεί αυτήν την ανοδική πορεία στην γυναικεία εκπροσώπηση. Σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο οι γυναίκες αποτελούν το 39,4% του σώματος. Αυτό το ποσοστό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού είναι άλλος ένας σταθμός στην αυξητική του πορεία, ξεκινώντας το 1979 από το 15.2%.

Εθνικά Κοινοβούλια και το ελληνικό παράδειγμα

Αυτή η εικόνα καθρεφτίζεται και σε πολλά εθνικά Κοινοβούλια. Κάποια μάλιστα είναι αρκετά μπροστά. Για παράδειγμα στη Δανία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, Φινλανδία και τη Σουηδία, οι γυναίκες αποτελούν το 50% και πάνω στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, το ποσοστό των Ελληνίδων βουλευτών αγγίζει μόλις το 21.3%, παρ’ όλο που οι γυναίκες αποτελούν το μισό μέρος του πληθυσμού στη χώρα. Είναι εντυπωσιακό ότι όχι τόσο παλιά, το 1989, οι γυναίκες αποτελούσαν το 4% του σώματος της ελληνική βουλής. Υπό αυτό το πρίσμα, το 21,3% ίσως δεν είναι και τόσο τραγικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ