Η Ρωσία ξεμένει από σπόρους, ΙΧ και ποτά -Παράλληλες εισαγωγές για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης

Εικόνα στην κόκκινα πλατεία στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα / Φωτογραφία: AP Photos

Κι όμως! Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων κινδυνεύει να ξεμείνει από σπόρους, λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

Στο τέλος του έτους, το μερίδιο των εγχώριων σπόρων στη ρωσική αγορά θα μειωθεί κατά 5% και θα ανέλθει στο 60%. Δεν πρόκειται για εκτίμηση κάποιου δυτικού think tank αλλά για δήλωση της Ρωσίδας υφυπουργού Γεωργίας O. Lut, με την επισήμανση ότι σύμφωνα με το Δόγμα της Επισιτιστικής Ασφάλειας, πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%.

Σύμφωνα με το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, η Ο. Lut υπενθύμισε ότι αρκετές δυτικές εταιρείες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και τώρα αυτοί οι σπόροι εισάγονται μέσω τρίτων χωρών, χαρακτηρίζοντας αυτή την κατάσταση απαράδεκτη “διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνει η Ρωσία χωρίς σπόρους”.

Σχέδιο για ποσόστωση εισαγωγών σπόρων

Το Υπουργείο Γεωργίας Ρωσίας αναπτύσσει τώρα ένα σχέδιο για ποσόστωση εισαγωγών σπόρων, κατανεμημένων κατά χρόνια, με την προϋπόθεση σταδιακής μείωσης των εισαγωγών και αύξησης της σποράς με εγχώριους σπόρους για όλες τις κρίσιμες καλλιέργειες. Η πιο δύσκολη κατάσταση έχει αναπτυχθεί με τα ζαχαρότευτλα, όπου το μερίδιο των ρωσικών σπόρων στο τέλος του έτους θα είναι μόνο 2% (ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 3%). Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης οι πατάτες (65% των εισαγωγών), ο ηλίανθος (73%) και το καλαμπόκι (55%). Εκτός από τις ποσοστώσεις εισαγωγών, το Υπ. Γεωργίας σχεδιάζει την αύξηση της κρατικής στήριξης για την αγορά εγχώριων σπόρων.

Η Ρωσία ξεκίνησε παράλληλες εισαγωγές για να παρακάμψει τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί με by pass, δηλαδή με παράλληλες εισαγωγές, να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό προκαλεί “αιμορραγία” πόρων. Περίπου ένα εκ. τόνοι κρίσιμων αγαθών αξίας 9 δισ δολαρίων εισήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ως μέρος των παράλληλων εισαγωγών, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας (FTS) της Ρωσίας V. Bulavin. Ο συνολικός όγκος των παράλληλων εισαγωγών, καθ’ όλο το 2022, αναμένεται να υπερβεί τους δύο εκατ. τόνους, αξίας 17 δις δολαρίων!

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι πέρα από είδη πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία της ρωσικής οικονομίας, εισάγονται δυτικά οινοπνευματώδη και… παιχνιδιων!

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας ενέκρινε την εισαγωγή στη χώρα χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων περίπου 40 εμπορικών σημάτων αλκοόλ, κυρίως ουίσκι (Auchentoshan, Bell's Scotch Whisky, Bushmills, Jack Daniels, Jägermeister, Jim Beam, Kahlua, Scotch Whisky, White Horse). Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου συμπεριέλαβε επίσης προϊόντα των Marvel, Disney, Pixar και DC Comics στον ενημερωμένο κατάλογο των επιτρεπόμενων παράλληλων εισαγωγών. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κόμικς και ταινίες. Σύμφωνα με τον κωδικό της ομάδας προϊόντων, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου επέτρεψε την εισαγωγή παιχνιδιών που κατασκευάζονται με αυτές τις μάρκες.

Τέλος και τα αυτοκίνητα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι Ρώσοι θα πρέπει, επίσης, να συνηθίσουν τα κινεζικά αυτοκίνητα γιατί λίαν συντόμως τα ευρωπαϊκά, τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά θα υπάρχουν μόνο στα… περιοδικά. Μέχρι το τέλος του 2022, στις αποθήκες των Ρώσων αντιπροσώπων αυτοκινήτων παρέμειναν περίπου 20- 30 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα ξένων εμπορικών σημάτων, δήλωσαν στην Ένωση Ρώσων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Από αυτά, είναι πολύ λίγα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας τιμών, όπως Kia, Hyundai, Toyota, Renault, Volkswagen, κυρίως ακριβά κινέζικα μοντέλα. Με βάση τους τρέχοντες όγκους πωλήσεων, το απόθεμα θα διαρκέσει για ένα μήνα το πολύ!

Οι παράλληλες εισαγωγές αυτοκινήτων δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν τη ζήτηση των Ρώσων και η εγχώρια παραγωγή «ξένων», ιδίως κινεζικών εμπορικών σημάτων, αυξάνεται αργά. Η έλλειψη νέων αυτοκινήτων το επόμενο έτος θα μπορούσε 10 να φτάσει ένα εκ. μονάδες, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ