Η σχέση του ανθρώπου με το αλκοόλ ίσως ξεκίνησε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι πρόγονοί μας –οι πίθηκοι– απολάμβαναν υπερώριμα φρούτα που περιείχαν μικρές ποσότητες αλκοόλ.
Νέα μελέτη στο περιοδικό BioScience δείχνει ότι η κατανάλωση τέτοιων φρούτων είχε και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς συχνά γινόταν σε ομάδες.
Στην Αγγλία, η πρακτική της συλλογής πεσμένων φρούτων λέγεται «scrumping» και οι πίθηκοι φαίνεται πως την εφάρμοζαν πρώτοι. Αναλύοντας διατροφικά δεδομένα από χιμπαντζήδες, γορίλες και ουρακοτάγκους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αφρικανικοί πίθηκοι προτιμούν τα υπερώριμα, ζυμωμένα φρούτα, σε αντίθεση με τους ουρακοτάγκους – μια συνήθεια που μπορεί να έβαλε τις βάσεις για τη δική μας αγάπη στο αλκοόλ.
Διαβάστε εδώ το γονίδιο της αντοχής στο αλκοόλ.