The Economist: Αυτή είναι η ασφαλέστερη πόλη του κόσμου για το 2021 - iefimerida.gr

The Economist: Αυτή είναι η ασφαλέστερη πόλη του κόσμου για το 2021

Η Κοπεγχάγη
Η Κοπεγχάγη είναι η πιο ασφαλής πόλη του κόσμου για το 2021 / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ασφάλεια αποτελεί εδώ και καιρό πρωταρχικό μέλημα για τους ταξιδιώτες όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιον προορισμό θα επισκεφθούν.

Τον τελευταίο καιρό όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η έννοια του τι ακριβώς κάνει κάποιο μέρος «ασφαλές» έχει αλλάξει σημαντικά. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την αλλαγή στην κορυφή, της Λίστας Ασφαλούς Πόλεως (SCI,) του Economist Intelligence Unit, ο οποίος κατατάσσει 60 διεθνείς προορισμούς, με βάση τα εξής κριτήρια: ψηφιακή ασφάλεια, ασφάλεια υγεία, υποδομής, προσωπική ασφάλεια, καθώς και περιβαλλοντική ασφάλεια, μια νέα κατηγορία για αυτή την χρονιά, όπως αναφέρει το CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου για το 2021:

Ενώ τα τελευταία χρόνια τις κορυφαίες θέσεις κατακτούσαν πόλεις της Ασίας, όπως το Τόκιο, η Σιγκαπούρη και η Οσάκα, φέτος την πρώτη θέση της κατάταξης κατακτά μια ευρωπαϊκή πόλη. Ο λόγος για την Κοπεγχάγη, η οποία βρέθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 82,4 μονάδες/100, στην ετήσια έκθεση.

Η πρωτεύουσα της Δανίας - η οποία έχει επίσης αναδειχθεί ως η καλύτερη πόλη για να ζεις στη λίστα Monocle- ανέβηκε από την όγδοη θέση το 2019 στην κορυφή της λίστας, κυρίως χάρη στην εισαγωγή ενός τμήματος περιβαλλοντικής ασφάλειας, στο οποίο η πόλη σημείωσε ιδιαίτερα καλό σκορ, μαζί με την προσωπική ασφάλεια.

«Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που κάνει την Κοπεγχάγη τόσο ασφαλή, είναι τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητάς της, τα χαμηλότερα που και η ίδια η πόλη είχε μέσα σε πάνω από μια δεκαετία», λέει ο δήμαρχος της πόλης, Λαρς Βάις.

«Η Κοπεγχάγη χαρακτηρίζεται, επίσης, από μεγάλη κοινωνική συνοχή και αρκετά μικρές μισθολογικές διαφορές. Είναι μια μικτή πόλη, όπου ο επαγγελματίας καθαριστής και το μεγαλοστέλεχος συναντιούνται στο ίδιο σούπερ μάρκετ και στέλνουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο. Αυτό αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Δανικής κουλτούρας, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας από τα οποία επωφελούμαστε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκε το Τορόντο του Καναδά, με 82,2 πόντους, ενώ η Σιγκαπούρη κατέλαβε την τρίτη θέση με 80,7 πόντους. Παρόλο που το Σίδνεϊ ήρθε τέταρτο, με 80,1 πόντους, κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την «ψηφιακή» ασφάλεια, ενώ η νικήτρια πόλη του 2019, το Τόκυο, συγκέντρωσε 80 πόντους και βρέθηκε αυτή τη φορά στην 5η θέση.

Έκτο βρέθηκε το Άμστερνταμ, με 79,3 πόντους, ακολουθούμενο από το Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας με 79 πόντους. Το Γουέλινγκτον αποτέλεσε, επίσης και τον νικητή της περιβαλλοντικής κατηγορίας.

Στην όγδοη θέση ισοφάρισαν δύο πόλεις, το Χονγκ Κονγκ και η Μελβούρνη, συγκεντρώνοντας 78,6 πόντους έκαστη, ενώ η Στοκχόλμη βρέθηκε στην μόλις 10η θέση, με 78 πόντους ακριβώς.

Από τις ΗΠΑ, η πόλη με το μεγαλύτερο σκορ είναι η Νέα Υόρκη, η οποία βρέθηκε στην 11η θέση μαζί με τη Βαρκελώνη, συγκεντρώνοντας και οι δυο 77,8 πόντους. Αρκετά ψηλά βρέθηκε και η Washington DC, που «προσγειώθηκε» στην 14η θέση, ενώ στην 15η βρίσκουμε το Σαν Φρανσίσκο, σε ισοβαθμία με το Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρέθηκαν πόλεις όπως το Λάγος της Νιγηρίας, το Κάιρο της Αιγύπτου, το Καράκας της Βενεζουέλας, το Καράτσι του Πακιστάν και η Γιανγκόν της Μιανμάρ. Παρόλο που αυτές οι πόλεις είχαν βρεθεί και στο παρελθόν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για φέτος έχουν αλλάξει, όπως συνέβη και με τις πρώτες θέσεις.

Η ψηφιακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί πλέον σε μεγαλύτερη προτεραιότητα, δεδομένης της άνθισης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τηλεργασίας εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η «αντοχή» των αστικών κέντρων σε κρίσεις έπαψε πια να αξιολογείται με κύριο γνώμονα τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς κ.ά) και άρχισε να εστιάζει στις υποδομές υγείας τους και το πώς αυτές ανταποκρίνονται στην κρίση της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός επηρέασε, επίσης και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται τα ταξίδια, αλλά ακόμα και την εγκληματικότητα σε πολλές από τις πόλεις. «Όσοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των υποδομών πρέπει να προσαρμοστούν σε δραματικές αλλαγές στα ταξιδιωτικά μοτίβα και τα μέρη όπου οι επισκέπτες κάνουν χρήση υπηρεσιών. Οι εταιρείες και οι υπηρεσίες με ευθύνη για την προσωπική ασφάλεια πολιτών και ταξιδιωτών καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη κι επηρεασμένη από την πραγματικότητα των lockdown μεταβολή στα μοτίβα του εγκλήματος», λέει η Νάκα Κόντο, αρχισυντάκτρια της ετήσιας κατάταξης των ασφαλέστερων πόλεων του Economist.

Έξι πόλεις, το Άμστερνταμ, η Μελβούρνη, το Τόκιο, το Τορόντο, η Σιγκαπούρη και το Σίδνεϊ, έχουν καταφέρει να μπουν στην πρώτη δεκάδα, κάθε χρόνο από την έναρξη της έκθεσης το 2015, ενώ η Κοπεγχάγη είναι τακτικό μέλος από το 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ