«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» -Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ - iefimerida.gr

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» -Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ

Συνέντευξη Τύπου Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι, Γιοχάνις με τον πρόεδρο Ζελένσκι
Συνέντευξη Τύπου Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι, Γιοχάνις με τον πρόεδρο Ζελένσκι / AP Photo/Natacha Pisarenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες που επισκέφτηκαν σήμερα το Κίεβο, σε δηλώσεις τους σε συνέντευξη Τύπου είπαν ότι στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι οι τέσσερις ηγέτες που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα στηρίζουν την Ουκρανία ώστε να αποκτήσει «αμέσως» καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Μακρόν είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ». Και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο Μακρόν, επίσης, υποσχέθηκε πως η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία έξι επιπλέον όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, τύπου «Caesar».

Σε ανάρτησή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε ένα βίντεο με τα οπλικά συστήματα, με τη λεζάντα:

«Όσο χρειαστεί, μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι. Ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για να μπορέσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο ενάντια στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είπε ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την απόκτηση καθεστώτος ένταξης στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Επίσης, ο καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα η χώρα την έχει ανάγκη. Ο Σολτς πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει υποδεχτεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ επίσης δήλωσε ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία είναι οικονομική και στρατιωτική.

Ζελένσκι: Έτοιμη η Ουκρανία να εργαστεί για την ένταξή της στην ΕΕ

Αντιδρώντας στα μηνύματα των τεσσάρων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να εργαστεί για να γίνει πλήρες μέρος της ΕΕ».

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στους τέσσερις Ευρωπαίους με τους οποίους συναντήθηκε στο Κίεβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

Ντυμένος με το χακί μπλουζάκι του το οποίο φορά σε δημόσιες εμφανίσεις του μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ζελένσκι: Επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, εναντίον όλης της ενωμένης Ευρώπης, εναντίον καθενός από εμάς, ενάντια στις αξίες μας», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ένταξη ΕΕ ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ