Η Κύπρος ετοιμάζει καταφύγια έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις με drone στο Ακρωτήρι -Οδηγίες στους πολίτες - iefimerida.gr

Η Κύπρος ετοιμάζει καταφύγια έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις με drone στο Ακρωτήρι -Οδηγίες στους πολίτες

Εκκένωση στο αεροδρόμιο Πάφου
Στιγμιότυπο από εκκένωση στο αεροδρόμιο Πάφου / Φωτογραφία: Philenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα για καταφύγια έκτακτης ανάγκης λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

Στην Κύπρο ποι αρχές είναι έτοιμες για την χρήση καταφυγίων έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση με μαχητικά drone -πιθανά του Ιράν ή της Χεζμπολάχ- κατά της RAF στο Ακρωτήρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών του νησιού δήλωσε ότι οι δυνάμεις πολιτικής άμυνας έχουν επίσης αποσπαστεί για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση επίθεσης.

Τα καταφύγια καλύπτουν το 45% του πληθυσμού

Ο αριθμός των καταφυγίων καλύπτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τη διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, Μαρία Παπά, να επισημαίνει ότι ο αριθμός των καταφυγίων είναι στα 2500 ,μεταδίδει το κυπριακό Philenews.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του με αφορμή την πτώση drone στις Βρετανικές Βάσεις και την ανησυχία που προκλήθηκε, αναφέρθηκε στη λειτουργία της εφαρμογής SafeCy, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το πλησιέστερο σε αυτούς καταφύγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για δεκαετίες ο αριθμός των καταφυγίων κάλυπτε περίπου το 30% του πληθυσμού. Στην παρούσα διακυβέρνηση πήραμε απόφαση να αυξήσουμε τον αριθμό. Είναι μία συνεχιζόμενη προσπάθεια. Καταφέραμε σε δύο χρόνια να αυξήσουμε τον αριθμό από το 30% στο 45%», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Συναγερμός στην Κύπρο

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δυνάμεις της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου αναπτύχθηκαν άμεσα στην περιοχή, με κύριο στόχο την υποστήριξη και ενημέρωση των κατοίκων, σε συντονισμό με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Ακρωτηρίου καθώς και τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων.

Σε πλήρη ενεργοποίηση τέθηκε η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας από τα πρώτα λεπτά μετά το περιστατικό με μη επανδρωμένο αερόχημα στις Βρετανικές Βάσεις στην περιοχή Ακρωτηρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δυνάμεις της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου αναπτύχθηκαν άμεσα στην περιοχή, με κύριο στόχο την υποστήριξη και ενημέρωση των κατοίκων, σε συντονισμό με τον δήμαρχο Δήμος Κουρίου, τον αντιδήμαρχο Ακρωτηρίου και τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσωρινή Φιλοξενία -Ομάδες Πολιτικής Άμυνας στο Ακρωτήρι

Όπως αναφέρεται, λήφθηκαν προληπτικά μέτρα ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας στο ΚΕΝ Λεμεσού, όπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονται λειτουργοί και εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να μετακινηθούν.

Παράλληλα, ομάδες της Πολιτικής Άμυνας παραμένουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ακρωτηρίου, παρέχοντας ενημέρωση, συνδρομή στη μεταφορά πολιτών σε χώρους φιλοξενίας και πραγματοποιώντας περιπολίες για τυχόν ανάγκες.

Λόγω της ρευστής κατάστασης, το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί ότι, εφόσον παραστεί ανάγκη, θα ενεργοποιηθούν σειρήνες στις επηρεαζόμενες περιοχές και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης, με οδηγίες προς τον πληθυσμό για κατεύθυνση στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Τα καταφύγια μπορούν να εντοπιστούν μέσω της εφαρμογής SafeCY ή μέσω του Κέντρου Ελέγχου Επιχειρήσεων της Γενικής Διοίκησης Πολιτικής Άμυνας. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κοντινό καταφύγιο, οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε ασφαλείς εσωτερικούς χώρους, όπως υπόγεια ή δωμάτια με συμπαγείς τοίχους, αποφεύγοντας την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας

Η Πολιτική Άμυνα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων:

  • Παραμονή μακριά από παράθυρα, πόρτες και γυάλινες επιφάνειες.
  • Διαθεσιμότητα φορητού ραδιοφώνου, φακού και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Σε περίπτωση συναγερμού, κάλυψη του κεφαλιού και παραμονή χαμηλά.
  • Διατήρηση ψυχραιμίας και συμμόρφωση με τις οδηγίες των Αρχών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο πλαίσιο του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», σε συνεχή συντονισμό με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, παραμένοντας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για περαιτέρω ενέργειες αν απαιτηθεί, αναφέρει ο «Πολίτης», κυπριακό Μέσο Ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ