Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συνδέσει τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουν για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στο Pοlitico, η νέα πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034 και προβλέπει τη χρήση της αναπτυξιακής χρηματοδότησης ως μοχλού πίεσης. Οι χώρες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις αναχωρήσεις μεταναστών ενδέχεται να δουν τις επιχορηγήσεις τους να περικόπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα που ήρθε στο φως λίγες ώρες μετά το διπλωματικό φιάσκο της ευρωπαϊκής αποστολής στη Λιβύη.
Το σχέδιο της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και την Αφρική
Η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να εναρμονίσει τη μεταναστευτική και την αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης, στα πρότυπα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήδη χρησιμοποιούν την εξωτερική βοήθεια για την προώθηση πολιτικών προτεραιοτήτων.
«Συνδυάζει όλα τα ενδεδειγμένα εργαλεία και την απαραίτητη μόχλευση μέσω μιας ευέλικτης πρωτοβουλιακής προσέγγισης με, όπως ενδείκνυται στο πλαίσιο αυτό, πιθανές αλλαγές στην κατανομή [της] χρηματοδότησης που σχετίζεται με τη μετανάστευση», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκει να διευρύνει συμφωνίες τύπου Τυνησίας -όπου η ΕΕ παρείχε οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών- και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Στόχος είναι μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ μεταναστευτικής πολιτικής, ασύλου και εξωτερικών σχέσεων, ώστε η εξωτερική βοήθεια να λειτουργεί με πιο στρατηγικούς όρους και προς εκπλήρωση των συμφερόντων της Ένωσης.
Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου για την Ευρώπη, το οποίο θα ενοποιεί όλα τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και θα τα κατανέμει σε έξι γεωγραφικές ζώνες. Ξεχωριστό κονδύλι θα προβλεφθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιπες περιοχές.
«Το μέσο θα πρέπει να παρέχει το πλαίσιο για τη βοήθεια για την ταχεία ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας», αναφέρεται στο έγγραφο.