Η Ινδία και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για «παραβιάσεις» μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - iefimerida.gr

Η Ινδία και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για «παραβιάσεις» μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Tεταμένη η κατάσταση στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Tεταμένη η κατάσταση στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν χθες Σάββατο σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από τέσσερις ημέρες φονικών συγκρούσεων.

Ωστόσο η εκεχειρία αποδεικνύεται εύθραυστη, καθώς οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

«Καλούμε το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ινδικό Κασμίρ, όπου ανέλαβε δράση η αντιαεροπορική άμυνα.

Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για παραβίασεις

Στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο AFP «σποραδικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ πακιστανικών και ινδικών δυνάμεων σε τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», των de facto συνόρων στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Η δέσμευση του Πακιστάν για πιστή εφαρμογή της εκεχειρίας εξακολουθεί να ισχύει και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «χειρίζονται την κατάσταση με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ινδία για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Τετάρτη, οι δύο γειτονικές πυρηνικές δυνάμεις ενεπλάκησαν στη χειρότερη αντιπαράθεσή τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

«Έπειτα από μια μακρά νύχτα συνομιλιών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός», ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, συγχαίροντας τις δύο χώρες για την «κοινή λογική» και τη «μεγάλη ευφυΐα» που επέδειξαν.

Στο Ισλαμαμπάντ, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ισάκ Νταρ επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ πως συμφωνήθηκε «κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ».

Στο Νέο Δελχί, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη σε απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες δεν σκόπευαν να συζητήσουν τίποτα άλλο πέραν της παύσης των εχθροπραξιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετές δυτικές πρωτεύουσες χαιρέτισαν τη συμφωνία: το Λονδίνο τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη», το Παρίσι έκανε λόγο για «επιλογή ευθύνης», ενώ το Βερολίνο την αποκάλεσε «σημαντικό πρώτο βήμα». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και το Ιράν, εξέφρασε την ελπίδα για «διαρκή ειρήνη».

Η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να εξακολουθήσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ινδία και το Πακιστάν «θα αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση».

«Ανάσα» η εύθραυστη εκεχειρία

Παρότι η συμφωνηθείσα εκεχειρία είναι εύθραυστη, η εξέλιξη έφερε ανακούφιση στο Κασμίρ και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Για τον Ιμράν Μιρ, έναν 30χρονο επιχειρηματία στο πακιστανικό Κασμίρ, η παύση των εχθροπραξιών είναι «πραγματικά ευπρόσδεκτη». «Ζούμε κοντά στη Γραμμή Ελέγχου και σε κάθε σύγκρουση είμαστε αυτοί που υποφέρουμε περισσότερο», εξηγεί στο AFP.

Στο ινδικό Κασμίρ, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ομάρ Αμπντουλάχ χαιρέτισε την είδηση: «Τώρα θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε καλύτερα τη φροντίδα και την περίθαλψη των τραυματιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης ξεκίνησε στις 22 Απριλίου με μια επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία: ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό αξιοθέατο στο ινδικό Κασμίρ.

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική ομάδα στην οποία αποδίδεται η ευθύνη για το μακελειό, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Την ίδια ημέρα, η Ινδία εξαπέλυσε επιθέσεις σε αρκετές περιοχές του Πακιστάν, ισχυριζόμενη ότι έπληξε «στρατόπεδα τρομοκρατών», για να ακολουθήσουν ανταποδοτικά πλήγματα από την πακιστανική πλευρά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το Πακιστάν εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων εναντίον της Ινδίας σε αντίποινα για ινδικά πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις – εκ των οποίων μία κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η χώρα του «έδωσε στην Ινδία την κατάλληλη απάντηση και εκδικήθηκε τους θανάτους αθώων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές από τις δύο πλευρές, περίπου 60 άμαχοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των εχθροπραξιών από την Τετάρτη. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων υποχρέωσε χιλιάδες κατοίκους σε παραμεθόριες περιοχές των δύο χωρών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, το Πακιστάν άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του, ενώ στην Ινδία 32 αεροδρόμια στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρέμειναν κλειστά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ