Μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κήρυξε μια νέα φάση στην επίθεση των IDF κατά του παλαιστινιακού θυλάκου.
Ο Ισραέλ Κατς τόνισε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και στην ήδη κατεστραμμένη αστική έκταση της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο.
«Η Γάζα καίγεται. Ο στρατός πλήττει με ατσάλινη γροθιά τις τρομοκρατικές υποδομές και οι στρατιώτες μας μάχονται γενναία προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς», ανέφερε ο υπουργός μέσω X. «Δεν θα υποχωρήσουμε παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η αποστολή», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Η ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας:
Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα
Η πόλη της Γάζας συγκλονίστηκε από σφοδρούς και συνεχείς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Γίνονται μαζικοί κι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας κι ο κίνδυνος δεν σταματά να αυξάνεται», είπε στο AFP ο Άχμεντ Γαζάλ, κάτοικος της μεγαλύτερης πόλης του θυλάκου.
Ο 25χρονος μίλησε για «έκρηξη που έσεισε τη γη στη συνοικία» όπου ζει, λίγο μετά τη 1:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). «Έτρεξα στον δρόμο, στο σημείο που βομβαρδίστηκε», όπου «τρία διαμερίσματα» πολυκατοικίας «ισοπεδώθηκαν εντελώς» και «υπήρχαν παγιδευμένοι στα συντρίμμια, ακούγονταν οι κραυγές τους», περιέγραψε.
Ισραηλινά τανκς στη Γάζα
Όπως αναφέρει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan επικαλούμενος παλαιστινιακά δημοσιεύματα, ισραηλινά τανκς προελαύνουν στους δρόμους της Γάζας.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 24 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας του θυλάκου, είχε νωρίτερα κάνει λόγο για έντονους βομβαρδισμούς «σε όλη την πόλη της Γάζας», κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι διέπραξε «μια μεγάλη σφαγή».
Ο Ρούμπιο πιέζει τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, που μίλησε για την «ακλόνητη υποστήριξη» της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε σήμερα ότι η Χαμάς δεν διαθέτει παρά μερικές ημέρες για να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε πολύ ισχυρά πλήγματα επί της πόλης της Γάζας.
«Οι Ισραηλινοί άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις εκεί πέρα. Πιστεύουμε, συνεπώς, ότι έχουμε ένα πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσει να συναφθεί μια συμφωνία» με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, δήλωσε σε δημοσιογράφους.
«Δεν έχουμε πια μήνες, αλλά πιθανόν μερικές ημέρες και ίσως μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Ρούμπιο αναχωρώντας από το Ισραήλ για το Κατάρ.
«Η υπ' αριθμόν ένα επιλογή μας είναι αυτό να τελειώσει με μια διευθέτηση έπειτα από διαπραγμάτευση στην οποία η Χαμάς να δηλώσει: "Θα αποστρατιωτικοποιηθούμε, δεν θα αποτελούμε πια απειλή"» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Μερικές φορές, όταν έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα αγρίων όπως η Χαμάς, αυτό δεν είναι δυνατό, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συμβεί», πρόσθεσε ο Ρούμπιο.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Κατάρ είναι η μόνη χώρα ικανή να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή για τη Γάζα, παρά το ισραηλινό πλήγμα στο εμιράτο με στόχο ηγέτες της Χαμάς.
«Προφανώς, πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να το κάνουν ή όχι μετά την περασμένη εβδομάδα, αλλά θέλουμε να ξέρουν ότι, αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να βοηθήσει να μπει τέλος σ' αυτό με διαπραγμάτευση, αυτή είναι το Κατάρ», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε χθες, Δευτέρα, στην Ιερουσαλήμ τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκφράζοντας την υποστήριξή του στη νέα επίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πόλη της Γάζας και στον δηλωμένο στόχο του για την εξουδετέρωση της Χαμάς.