Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει σχέδιο για απεξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα τις σπάνιες γαίες - iefimerida.gr

Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει σχέδιο για απεξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα τις σπάνιες γαίες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέο σχέδιο για να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα όσον αφορά κρίσιμες πρώτες ύλες.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Σάββατο, μιλώντας στο Berlin Global Dialogue.

Η επικεφαλής της Επιτροπής προειδοποίησε για μια «ξεκάθαρη επιτάχυνση και κλιμάκωση στον τρόπο με τον οποίο οι αλληλεξαρτήσεις αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε όπλο», αναφερόμενη στις πρόσφατες κινήσεις του Πεκίνου να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα ελέγχει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών και σχεδόν το σύνολο της επεξεργασίας τους, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή γεωοικονομική εξάρτηση για την ΕΕ.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «επικεντρωνόμαστε στο να βρούμε λύσεις με τους Κινέζους εταίρους μας».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, εάν χρειαστεί», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Μηχανισμού Αντι-Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument), του πιο ισχυρού εμπορικού όπλου της Ένωσης, αναφέρει το Politico.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτησή της ήρθε λίγες ημέρες μετά την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυστηρότερη εμπορική στάση απέναντι στο Πεκίνο, πρόταση που, ωστόσο, δεν βρήκε ευρεία υποστήριξη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το σχέδιο RESourceEU

Η νέα πρωτοβουλία, το πρόγραμμα RESourceEU, θα στοχεύει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και στην ενίσχυση της αυτονομίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο θα βασιστεί στο μοντέλο του REPowerEU, με το οποίο η ΕΕ προσπάθησε να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Στόχος του RESourceEU είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές κρίσιμων πρώτων υλών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τη βιομηχανία μας στην Ευρώπη», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Ξεκινά με την κυκλική οικονομία. Όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά για να αξιοποιήσουμε τις κρίσιμες πρώτες ύλες που ήδη περιέχονται σε προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε επίσης γνωστό ότι η ΕΕ θα επιταχύνει τις συνεργασίες για κρίσιμες πρώτες ύλες με χώρες όπως η Ουκρανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Χιλή και η Γροιλανδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δρα όπως πριν. Μάθαμε αυτό το μάθημα με οδυνηρό τρόπο στην ενέργεια. Δεν θα το επαναλάβουμε με τις κρίσιμες πρώτες ύλες», κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ