Η ΕΕ αναμένει την αίτηση της Ουκρανίας «άμεσα» -Τι αναφέρουν αξιωματούχοι - iefimerida.gr

Η ΕΕ αναμένει την αίτηση της Ουκρανίας «άμεσα» -Τι αναφέρουν αξιωματούχοι

ΕΕ
© Olivier Hoslet, Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ αναμένει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «άμεσα».

Παράλληλα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι «αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ γρήγορα από το Συμβούλιο και να ληφθεί η απόφαση για το αν θα ζητηθεί επείγουσα γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών με ειδικές διαδικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας νέας ειδικής διαδικασίας», είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπως μεταφέρει η The Kyiv Independent.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «η Ουκρανία είναι ένας από εμάς και τη θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ωστόσο, η απόφαση εναπόκειται στα κράτη-μέλη του μπλοκ και όπως σχολιάζει το Politico, μια fast track διαδικασία θα ήταν εντελώς πρωτότυπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαρλ Μισέλ για ουκρανική ένταξη στην ΕΕ: «Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες»

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ένωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.

«Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, για να γίνει η Ουκρανία κράτος μέλος της ΕΕ, θα περάσει μια προενταξιακή περίοδο διάρκειας που διαφέρει (ανά περίπτωση), κατά την οποία η υποψήφια χώρα προσαρμόζει τους θεσμούς, τα πρότυπα και την υποδομή της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος. Η διαδικασία προσχώρησης συνεπάγεται τη συμμόρφωση με τα κριτήρια προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης και εφαρμογής του κεκτημένου. Η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ