Νέα μέτρα για να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο του υπερτουρισμού λαμβάνει η Βενετία, με τις τοπικές Αρχές να ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις ομάδες τουριστών άνω των 25 ατόμων και τα μεγάφωνα.
Οι νέοι κανόνες στη Βενετία θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν οι τοπικές Αρχές σε ανακοίνωσή τους προσθέτοντας ότι η απόφαση για την απαγόρευση των μεγαφώνων ελήφθη επειδή μπορούν «να προκαλέσουν σύγχυση και ενόχληση», όπως μεταδίδει το BBC.
H Βενετία αντιμέτωπη με τον υπερτουρισμό
Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη η Βενετία αντιμετωπίζει ένα έντονο πρόβλημα με τον υπερτουρισμό. Η Serenissima είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.
Φοβούμενες μήπως μετατραπεί σε Disneyland η Γαληνοτάτη, οι τοπικές Αρχές ενέκριναν τον Σεπτέμβριο την επιβολή φόρου πέντε ευρώ στους τουρίστες ημερήσιων εκδρομών.
Σύμφωνα με την αρμόδια για την ασφάλεια της Βενετίας αξιωματούχο, Ελιζαμπέτα Πέσε, τα νέα μέτρα «αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης οργανωμένων ομάδων στο ιστορικό κέντρο» της Πόλης των Δόγηδων.
13 εκατομμύρια τουρίστες στη Βενετία το 2019
Αν και έχει έκταση μόλις 7,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα η Βενετία υποδέχθηκε το 2019 σχεδόν 13 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ενώ τα ερχόμενα χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα.
Στα τέλη Ιουλίου, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε προτείνει την ένταξη της Βενετίας στον κατάλογο εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής, αλλά η σχετική εισήγηση απερρίφθη τον Σεπτέμβριο.
Προ διετίας είχε απαγορευτεί η είσοδος μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας μέσω του καναλιού Giudecca μετά την πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα κρουαζιερόπλοια προκαλούν ρύπανση και συμβάλλουν στη διάβρωση των θεμελίων της πόλης, που βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με πλημμύρες.