Χάρτες: Πώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Χάρτες: Πώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Πόλεις της Ουκρανίας που σύμφωνα με αναφορές έχουν δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία
Τα σημεία των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία εξαπέλυσε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία, από τρία μέτωπα, ενώ πλήττονται πολλές ουκρανικές πόλεις και το Κίεβο.

Η ευρεία επίθεση ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Πέμπτης 5:04 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία από τρία μέτωπα

Το BBC από την πλευρά του, μεταφέροντας τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων του, περιγράφει την κατάσταση στην Ουκρανία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανταποκριτές του BBC άκουσαν δυνατούς κρότους στην πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και στο Κραματόρσκ, στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στα νότια, στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και σε φυλάκια στα σύνορα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι επιτέθηκε σε ουκρανικές πόλεις, λέγοντας ότι στόχευε στρατιωτικές υποδομές, την αεράμυνα και τις αεροπορικές δυνάμεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας».

Άρματα μάχης και στρατεύματα έχουν εισέλθει στην Ουκρανία σε σημεία κατά μήκος των ανατολικών, νότιων και βόρειων συνόρων της, λέει η Ουκρανία.

Ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες έχουν περάσει από τη Λευκορωσία στη βόρεια περιοχή Τσέρνιχοφ της Ουκρανίας και από τη Ρωσία στην περιοχή Σούμι, η οποία βρίσκεται επίσης στο βορρά, ανέφερε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας (DPSU).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κονβόι έχουν επίσης εισέλθει στις ανατολικές περιοχές Λουχάνσκ και Χάρκοβο και έχουν μετακινηθεί στην περιοχή Χερσώνα από την Κριμαία -την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Της ρωσικής επίθεσης προηγήθηκαν πυρά πυροβολικού και υπήρξαν τραυματισμοί συνοριοφυλάκων, ανέφερε η DPSU.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για αποβίβαση στρατευμάτων από τη θάλασσα στις πόλεις-λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια. Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε στο κέντρο της Οδησσού και ένας Βρετανός κάτοικος της πόλης δήλωσε στο BBC ότι πολλοί άνθρωποι έφευγαν.

Χάρτης: Ποιες περιοχές της Ουκρανίας χτύπησε η Ρωσία

Ως τις δύο το μεσημέρι, σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη του AFP, η Ρωσία είχε χτυπήσει τις παρακάτω πόλεις της Ουκρανίας:

  • Με κόκκινο τα σημεία στα οποία ακούστηκαν εκρήξεις, ή έγιναν αεροπορικές επιθέσεις.
  • Με γαλάζιο χρώμα οι περιοχές στις οποίες έχουν εισβάλει ρωσικές δυνάμεις.
  • Με κόκκινο η περιοχή της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από το 2014. Με κόκκινη διαγράμμιση οι περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ.
Χαρτης ποιες περιοχές χτύπησε η Ρωσία στην Ουκρανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, η εισβολή της Ρωσίας από τρία μέτωπα:

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία από αέρος

Στις 5 τα ξημερώματα, περίπου, ακούστηκαν εκρήξεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, ενώ επίθεση δέχθηκε και η αεράμυνα της Ουκρανίας και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Αναλυτές λένε ότι τα πλήγματα από αέρος αποσκοπούν στο να ανοίξουν το δρόμο για την επέλαση των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων του στρατού.

Μεταξύ των στόχων ήταν θέσεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία από τον βορρά

Από τον βορρά, τα ρωσικά στρατεύματα πιστεύεται ότι πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία στην τριμερή διασταύρωση μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας, στη Σενκίβκα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια τεράστια ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων έλαβε χώρα κοντά στο Novye Yurkovichi και το Troebortno, συμπεριλαμβανομένης «ολόκληρης της 41ης στρατιάς».

Τεθωρακισμένες φάλαγγες, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων, πιστεύεται ότι κινούνται προς το Τσερνίχοφ, σε απευθείας πορεία προς το Κίεβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Γκόστομελ, δυτικά του Κιέβου.

Μια πυραυλική επίθεση έπληξε επίσης την πόλη Brovary, ανατολικά του Κιέβου.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία από τα ανατολικά

Από τα ανατολικά, υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικά άρματα μάχης έχουν φτάσει στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν μεγάλες εκρήξεις στο Ντονέτσκ και παρόμοιες εκρήξεις προέρχονται από την κατεύθυνση του Μπέλγκοροντ, στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου την Τετάρτη αναφέρθηκαν μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων.

Ξεχωριστά, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ισχυρισμούς των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ότι εξαπέλυσαν επίθεση στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Στσάστια στο Λουχάνσκ.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν μια ρωσική προέλαση. Η Ουκρανία πιστεύει ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία από το νότο

Στο νότο, στρατεύματα πέρασαν από την Κριμαία στην ηπειρωτική χώρα, προς τη Χερσόνησο, καταλαμβάνοντας το Τσονγκάρ και τη Νόβο Αλεξέγιεβκα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν εκρήξεις σε πόλεις της περιοχής, όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, η Μελιτπόλ και η Χερσώνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι -τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters- δήλωσαν ότι ρωσικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία είχε τοποθετήσει αποβατικά πλοία ικανά να μεταφέρουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και προσωπικό, στα ανοικτά των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα ανατολικά της Ουκρανίας, προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ο Ben Barry, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι μια ρωσική προέλαση βόρεια από την Κριμαία μπορεί να καταφέρει να τις αποκόψει από το Κίεβο, εγκλωβίζοντάς τες στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά τους, στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, βόρεια και στη δυτική όχθη του Δνείπερου, θα περικυκλωθούν.

Χάρτης με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
Με κόκκινο οι πόλεις που έχουν δεχθεί επίθεση

Πώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς και πότε εκτυλίχθηκε η επίθεση:

Ο Πούτιν ανακοινώνει την επίθεση: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια ομιλία νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λέγοντας ότι αποφάσισε «να διεξάγει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση… για την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου επί οκτώ χρόνια», επαναλαμβάνοντας έναν αβάσιμο ισχυρισμό για την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τους Ρώσους αυτονομιστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικά εδάφη. «Δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν με τη βία».

Αλλά σε ένα βαθιά απειλητικό απόσπασμα ο Πούτιν πρόσθεσε ότι όποιος προσπαθήσει να παρέμβει ή να απειλήσει τη Ρωσία θα οδηγηθει σε «συνέπειες που δεν έχετε βιώσει ποτέ στην ιστορία σας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε αρκετές ώρες αργότερα με μια δική του ομιλία, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία.

«Η Δύση είναι μαζί μας», είπε και ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν την αυγή: Η εισβολή ξεκίνησε ώρες πριν από την αυγή με μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων εναντίον τοποθεσιών κοντά στο Κίεβο, καθώς και με τη χρήση πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της βορειοανατολικής πόλης Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαπλώθηκε γρήγορα στην κεντρική και ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη χώρα από τρεις πλευρές. Τις ώρες πριν από το ξημέρωμα, οι άνθρωποι στις πόλεις Οδησσό, Ντνίπρο, Μαριούπολη και Κραματόρσκ ανέφεραν τεράστιες εκρήξεις.

Υπήρξαν απώλειες και σημαντικές καταστροφές μέσα και γύρω από αρκετές πόλεις.

Στο Χάρκοβο εμφανίστηκε βίντεο με μια πολυκατοικία που είχε υποστεί ζημιές από πύραυλο ή πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Ένα άλλο βίντεο έδειξε έναν πύραυλο σε έναν δρόμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίθεσης, ενώ αεροσκάφη ακούστηκαν πάνω από την κεντρική πόλη Zaporizhzhye.

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ένα ευρύ φάσμα όπλων στην επίθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων.

Μετά το ξημέρωμα, οι αεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε όλο το Κίεβο, αλλά και στη δυτική πόλη Λβιβ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ξεκινούσε η μέρα στο Κίεβο, οχήματα Ουκρανών διακρίνονταν να διασχίζουν τη Βόρεια Γέφυρα, με κατεύθυνση δυτικά, μακριά από το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης. Άλλοι άνθρωποι στην πρωτεύουσα αναζήτησαν καταφύγιο στο μετρό.

Σε όλη τη χώρα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Λίγοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Χάρκοβο για να προσευχηθούν.

Οι δρόμοι ήταν ήσυχοι και τα σχολεία κλειστά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ