Έρχεται η πρώτη εφαρμογή θανατικής ποινής με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ: Αντιδράσεις για «βασανιστήριο» - iefimerida.gr

Έρχεται η πρώτη εφαρμογή θανατικής ποινής με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ: Αντιδράσεις για «βασανιστήριο»

Ο θανατοποινίτης Κένεθ Σμιθ
Ο θανατοποινίτης Κένεθ Σμιθ / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανός κρατούμενος έρχεται αντιμέτωπος με την εφαρμογή της θανατικής ποινής μέσω εισπνοής αζώτου, αφού έχασε τις εφέσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα πρόκειται να υποβληθεί στην πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ με αέριο αζώτου. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ένα κατώτερο εφετείο αρνήθηκαν να εμποδίσουν αυτό που οι δικηγόροι του χαρακτήρισαν σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λένε ότι η άντληση αζώτου μέσω μάσκας θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πνιγόταν από τον εμετό του. Ο ΟΗΕ λέει ότι αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια, μεταδίδει το BBC.

Ο Σμιθ, 58 ετών, καταδικάστηκε το 1989 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα. Είπε στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αναμονή για να μάθει την τύχη του μοιάζει με «βασανιστήριο».

Η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της 30 ώρες για να πραγματοποιήσει την εκτέλεση από σήμερα. Ο Σμιθ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα εκτελεστεί με αυτή τη μέθοδο στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι δικηγόροι του κρατουμένου, ο οποίος είναι θανατοποινίτης από το 1996, δήλωσαν στο βρετανικό μέσο το βράδυ της Τετάρτης ότι θα καταθέσουν άλλη μια έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας με την ελπίδα ότι θα δοθεί αναστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απέτυχαν να τον εκτελέσουν πριν 2 χρόνια

Η Αλαμπάμα προσπάθησε ήδη να εκτελέσει τον καταδικασμένο δολοφόνο με θανατηφόρο ένεση πριν από δύο χρόνια. Όμως η προσπάθεια απέτυχε, επειδή οι δήμιοι δεν μπόρεσαν να βρουν φλέβα πριν λήξει τα μεσάνυχτα το κρατικό ένταλμα θανάτου, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ο Σμιθ ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Σένετ, σε μια δολοφονία με συμβόλαιο θανάτου 1.000 δολαρίων στις 18 Μαρτίου 1988.

Τη χτύπησαν με ένα εργαλείο τζακιού και τη μαχαίρωσαν στο στήθος και το λαιμό, ενώ ο θάνατός της ήταν σκηνοθετημένος ώστε να μοιάζει με εισβολή σε σπίτι και διάρρηξη. Ο σύζυγός της, ένας χρεωμένος ιεροκήρυκας, είχε οργανώσει το σχέδιο για να εισπράξει χρήματα από την ασφάλεια. Αυτοκτόνησε καθώς οι ερευνητές πλησίαζαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνεργάτης του Σμιθ, ο Τζον Φόρεστ Πάρκερ, εκτελέστηκε το 2010. Στη δίκη του ο Σμιθ παραδέχτηκε ότι ήταν παρών όταν σκοτώθηκε το θύμα, αλλά δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει. Οι δικηγόροι του Σμιθ κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η υποβολή καταδίκων σε πολλαπλές προσπάθειες εκτέλεσης παραβιάζει την όγδοη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει από τις «σκληρές και ασυνήθιστες» τιμωρίες.

Την Τετάρτη, οι δικαστές αρνήθηκαν να εκδικάσουν την προσφυγή και απέρριψαν το αίτημά του να σταματήσει η εκτέλεση. Κανένας δικαστής δεν διαφώνησε δημοσίως με την απόφαση.

Ο Σμιθ είχε επίσης ασκήσει ξεχωριστή νομική προσφυγή στο κατώτερο 11ο Εφετείο των ΗΠΑ, όπου αμφισβήτησε τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου της χρήσης αζωτούχου αερίου της Αλαμπάμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και αυτό το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κρατουμένου για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων με απόφασή του το βράδυ της Τετάρτης. Οι δικηγόροι του Σμιθ δήλωσαν ότι θα ασκήσουν εκ νέου έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Είναι καινούργια μέθοδος εφαρμογής θανατικής ποινής

Η νομική του ομάδα υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι «πρόσφατα κυκλοφορημένη και μη δοκιμασμένη», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πνιγεί από τον ίδιο του τον εμετό. Η πολιτεία της Αλαμπάμα ανέφερε σε δικαστική κατάθεση ότι αναμένουν να χάσει τις αισθήσεις του μέσα σε δευτερόλεπτα και να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας Στιβ Μάρσαλ την είχε αποκαλέσει προηγουμένως «ίσως την πιο ανθρώπινη μέθοδο εκτέλεσης που έχει επινοηθεί ποτέ». Καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, η Αλαμπάμα και άλλες δύο πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη χρήση της του αζώτου ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλαμπάμα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά εκτελέσεων στις ΗΠΑ και έχει 165 άτομα που βρίσκονται σήμερα σε θανατική ποινή.Από το 2018, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τρεις αποτυχημένες απόπειρες θανατηφόρας ένεσης, στις οποίες οι καταδικασμένοι κρατούμενοι επέζησαν. Οι αποτυχίες οδήγησαν σε εσωτερική επανεξέταση που επέρριψε την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους κρατούμενους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ