Guardian: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για στρατιωτική σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν και εμπλοκή των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Guardian: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για στρατιωτική σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν και εμπλοκή των ΗΠΑ

Κίνα στρατιωτικές ασκήσεις Ταϊβάν
Η Κίνα ξεκίνησε ήδη τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, προκαλώντας φόβους για νέα κρίση στην περιοχή, σύμφωνα με τον Guardian.

Στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για πρωτόγνωρες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί, προκαλώντας φόβους για κρίση στα στενά της Ταϊβάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πελόζι επισκέφτηκε το αυτοδιοικούμενο νησί αυτή την εβδομάδα, αγνοώντας μια σειρά από απειλές του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία, γι'αυτό και είχε προειδοποιήσει ότι η επίσκεψη θα θεωρούταν μεγάλη πρόκληση.

Καθώς οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν κλιμακώνονται, τι διακυβεύεται για την Κίνα και πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Ο Guardian εξηγεί.

Πώς αντέδρασε η Κίνα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της νήσου. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τρεις από τις έξι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν σε σημεία της θάλασσας, τα οποία, σύμφωνα με την Ταϊβάν, είναι έδαφός της. Πριν από τη διεξαγωγή των ασκήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από σήμερα, Πέμπτη, η Ταϊβάν είπε ότι 27 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας.

Η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και λέει ότι είναι ήδη ένα κυρίαρχο έθνος που δεν χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Επιθυμεί να διατηρήσει την ασφάλεια του status quo και δεν αποσκοπεί σε μια σύγκρουση, αλλά έχει δηλώσει ότι θα αμυνθεί σε μια τέτοια περίπτωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισε τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Κίνας ως αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό.

«Είναι σοβαρό, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός είναι μια νομική πράξη πολέμου. Πιστεύω ότι πρέπει να επισημανθεί στην Ταϊβάν ότι δεν είναι η ώρα να αναζωπυρωθούν περαιτέρω τα πράγματα», δήλωσε ο ειδικός στην αμυντική πολιτική του Ινδο-Ειρηνικού, Blake Herzinger.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, η Ταϊβάν επλήγη από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος. Ακόμη, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν, η Κίνα, ανέστειλε ορισμένες εισαγωγές από το νησί.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας

Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά είναι μια δοκιμή της ικανότητας ενός στρατού να εκτελεί αποστολές υπό συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με τον πραγματικό πόλεμο. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν το επίπεδο των δυνάμεων που θα μπορούσε να εξαπολύσει η Κίνα εναντίον της Ταϊβάν εάν το Πεκίνο αποφάσιζε να καταλάβει τον έλεγχο του νησιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν την πρόθεση να κλιμακώσουν την ένταση σε πόλεμο. Σύμφωνα με τον Τζάστιν Μπάσι, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας πιθανότατα θα υπολογιστούν έτσι ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση από τις ΗΠΑ.

Ο Herzinger είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν πολύ προσεκτικές στο να μην εκφράσουν την υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν δεδομένου ότι αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της Κίνας. «Στη δέσμευσή τους απέναντι στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ πρόσεχαν πάντα ώστε να διασφαλίσουν ότι έχουν τη σωστή ισορροπία στην υποστήριξη της Ταϊβάν, αλλά χωρίς να ενθαρρύνουν το νησί να κάνει κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερη σύγκρουση», είπε.

Η Amanda Hsiao, ανώτερη αναλύτρια για την Κίνα στο Crisis Group, είπε ότι ενώ η στρατιωτική κλιμάκωση της Κίνας είναι ανησυχητική, δεν είναι μια απροσδόκητη απάντηση.

«Το Πεκίνο προσπαθεί ξεκάθαρα να εκφράσει αποφασιστικά τις αντιρρήσεις του για την επίσκεψη της Πελόζι. Και αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική απάντηση που επιλέγει αυτή τη στιγμή πρέπει να κλιμακωθεί εμφανώς σε μεγαλύτερο βαθμό από τις δραστηριότητες στις οποίες είχε προβεί προηγουμένως γύρω από την Ταϊβάν, και αυτή η γραμμή είναι αρκετά ψηλά. Πιστεύω ότι η πρόθεση της Κίνας μέσω των στρατιωτικών ασκήσεων είναι πιθανότατα να δείξει πυγμή και στρατιωτική δύναμη», είπε η Hsiao.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τετάρτη, η κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι οι ασκήσεις είχαν ως στόχο να δείξουν ότι ο στρατός της Κίνας είναι «ικανός να αποκλείσει ολόκληρο το νησί».

Ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο τεταμένη η κατάσταση;

Υπήρξαν αρκετές κρίσεις στα στενά της Ταϊβάν, με πιο πρόσφατη το 1995. Αυτό το περιστατικό ήταν γνωστό ως η Τρίτη Κρίση των Στενών της Ταϊβάν και συνέβη έπειτα από την ανακοίνωση του νησιού ότι θα διεξαγάγει τις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές. Η Κίνα επέδειξε τη στρατιωτική της δύναμη με μήνες στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και εκτοξεύσεις πυραύλων 35 μίλια από τα λιμάνια της Ταϊβάν.

Ενώ υπάρχει ιστορικό στρατιωτικών συμβάντων στα στενά της Ταϊβάν, η Hsiao είπε ότι φαίνεται πως οι δοκιμές πυραύλων που σχεδίασε η Κίνα ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι αυτή τη φορά θα είναι πιο κοντά στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι διακυβεύεται για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινιπίνγκ

Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012, έχει καταστήσει σαφές ότι η επανένωση με την Ταϊβάν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η απάντηση του Σι στην επίσκεψη της Πελόζι είναι πιθανό να αφορά τόσο τα εσωτερικά ζητήματα στην Κίνα όσο και τη διατήρηση της εξουσίας. Η ηπειρωτική Κίνα μαστίζεται από μια εξελισσόμενη κρίση ιδιοκτησίας που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και από την οικονομική επιβράδυνση που έχει σημειωθεί ως αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής της για μηδενική Covid και των συνεχιζόμενων lockdown.

«Όσον αφορά στην επίσκεψη της Πελόζι, ίσως είναι μια ευκαιρία για τον Σι Τζινπίνγκ να αποστρέψει τα βλέμματα από τα εσωτερικά ζητήματα και να επικεντρωθεί στα εξωτερικά ως τρόπο για να αποσπάσει την προσοχή», δήλωσε η Τζένιφερ Χσου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τον Jade Guan, ειδικό στην εξωτερική πολιτική της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Deakin, οι ενέργειες του Σιi για να φανεί ισχυρός στην Ταϊβάν και κατά των ΗΠΑ πιθανότατα επηρεάζονται από το επερχόμενο 20ο Εθνικό Κογκρέσο, μια συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια για να ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές στην ηγεσία.

«Ο Σι προβάλλει τον εαυτό του ως προστάτη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, κεντρικό τμήμα της οποίας είναι η Ταϊβάν. Έτσι η κυβέρνηση του Σι δεν έχει την πολυτέλεια να φανεί αδύναμη ενώπιον του Εθνικού Κογκρέσου », είπε ο Γκουάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Ταϊβάν ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ