Guardian: Μια περίεργη εταιρεία στατιστικής από το... πουθενά επηρέασε κράτη και ΠΟΥ για τον κορωνοϊό - iefimerida.gr

Guardian: Μια περίεργη εταιρεία στατιστικής από το... πουθενά επηρέασε κράτη και ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

Ανδρας με στολή για τον κορωνοιό
Guardian: Η μικροσκοπική εταιρεία που άλλαξε πολιτική κυβερνήσεων κυβερνήσεις και ΠΟΥ για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: AP Photo/Muhammad Sajjad
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία στατιστικής επηρέασε αποφάσεις του ΠΟΥ και κρατών για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η εταιρεία Surgisphere παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες έγκυρων ιατρικών περιοδικών παγκοσμίως, όπως The Lancet και New England Journal of Medicine, σχετικά με τον κορωνοϊό αλλά έχει μέχρι στιγμής έχει αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι απέκτησε νόμιμα τα δεδομένα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία αποτέλεσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων που οδήγησαν σε αλλαγές στις πολιτικές θεραπείας Covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ηταν επίσης πίσω από μια απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο να σταματήσει τις δοκιμές της αμφιλεγόμενης φαρμακευτικής υδροξυχλωροκίνης. Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο - το Lancet και το New England Journal of Medicine - δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε δεδομένα της Surgisphere. Τις μελέτες συνέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Sapan Desai. Το Lancet, εξέφρασε στον Guardian την «ανησυχία» του για δημοσιευμένη μελέτη. Παρόμοια, η αντίδραση και του The New England Journal of Medicine. Ενας ανεξάρτητος έλεγχος της προέλευσης και της εγκυρότητας των δεδομένων έχει ανατεθεί από τους συγγραφείς που δεν συνδέονται με τη Surgisphere λόγω «ανησυχιών που έχουν εγγραφεί σχετικά με την αξιοπιστία της βάσης δεδομένων».

Οι «περίεργοι» υπάλληλοι της εταιρείας

Στο δυναμικό της εταιρείας φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ένα μοντέλο που παράγει περιεχόμενο μόνο για ενήλικες. Μεταξύ άλλων η έρευνα του Guardian διαπίστωσε ότι η σελίδα LinkedIn της εταιρείας έχει λιγότερους από 100 ακόλουθους και την περασμένη εβδομάδα αναφέρονται μόνο έξι εργαζόμενοι. Αυτό άλλαξε σε τρεις υπαλλήλους την Τετάρτη.

Ενώ η Surgisphere ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες βάσεις δεδομένων νοσοκομείων στον κόσμο, δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία στο διαδίκτυο. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακόλουθους, χωρίς δημοσιεύσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Surgisphere «βγήκε από το πουθενά»

Ένα από τα ερωτήματα, που θέτει ο Guardian, είναι πώς η Surgisphere, που ιδρύθηκε από τον Sapan Desai το 2008 ως εταιρεία ιατρικής εκπαίδευσης που δημοσίευε εγχειρίδια, έγινε ιδιοκτήτης μιας ισχυρής διεθνούς βάσης δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Surgisphere, διαθέτει πρόσβαση σε δεδομένα από 96.000 ασθενείς σε 1.200 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Σε επαφή του Guardian με τον Desai, ο επικεφαλής είπε ότι η εταιρεία του απασχολούσε μόλις 11 άτομα. Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο LinkedIn, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, είχαν εγγραφεί στη Surgisphere μόλις πριν από δύο μήνες. Αρκετοί δεν φαίνεται να έχουν επιστημονικό υπόβαθρο ή γνώσεις στατιστικής, αλλά αναφέρουν γνώσεις σχετικά με τη στρατηγική, το copywriting και την ηγεσία.

Ο Δρ James Todaro, διευθυντής του MedicineUncensored, ιστότοπου που δημοσιεύει τα αποτελέσματα των μελετών υδροξυχλωροκίνης, δήλωσε: «Δεν έχει νόημα. Θα απαιτούσε πολύ περισσότερους ερευνητές από ό, τι ισχυρίζεται ότι έχει για να είναι αυτό εύλογο και το μέγεθος πολυεθνικής μελέτης εφικτό». Από την πλευρά του, ο Desai είπε στο Guardian: «H Surgisphere δραστηριοποιείται από το 2008. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης ξεκίνησαν περίπου την ίδια στιγμή και συνέχισαν να αυξάνονται από τότε. Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική εκμάθηση για να αυτοματοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, ο οποίος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο είναι εφικτή μια τέτοια εργασία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός Guardian εταιρεία έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ