Πράσινο φως άναψε η Γροιλανδία σε ένα δανο-γαλλικό όμιλο για την εξόρυξη πετρώματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη φιλική προς το κλίμα παραγωγή αλουμινίου.
Η 30χρονη άδεια εξόρυξης ανορθοσίτη – ενός λευκού πετρώματος, που αποτελείται κυρίως από αλουμίνιο, μικροπυρίτιο και ασβέστιο και παρόμοιου με το υλικό που έφεραν από τη Σελήνη οι αποστολές Apollo της NASA – χορηγήθηκε στην Greenland Anorthosite Mining (GAM), που υποστηρίζεται από τον γαλλικό επενδυτικό όμιλο Jean Boulle Group και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στη Γροιλανδία και στη Δανία, μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόκτηση του πλούσιου σε ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτόνομου νησιού της Αρκτικής, που είναι μέρος του βασιλείου της Δανίας.
Γροιλανδία: Ο διάλογος με την Ευρώπη εξελίσσεται ομαλότερα απ' ό,τι με τις ΗΠΑ
Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας Naaja Nathanielsen δήλωσε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το νησί δεν κατέληξε σε έναρξη του επίσημου διαλόγου με την κυβέρνηση Τραμπ ούτε σε επενδύσεις, ενώ ο διάλογος με τους ευρωπαίους εταίρους προχωρά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διάλογος τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Δανία εξελίσσεται ομαλότερα. Αυτό δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα του θορύβου που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και το αποτέλεσμα πολλών ετών εντατικοποιημένης συνεργασίας», τόνισε.
Η GAM σχεδιάζει να μεταφέρει από το δυτικό τμήμα της Γροιλανδίας θρυμματισμένο ανορθοσίτη στη βιομηχανία υαλοβάμβακα, όπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον καολίνη ως πιο βιώσιμη πρώτη ύλη.
Η ευρύτερη φιλοδοξία, όπως είπε η Nathanielsen, είναι να χρησιμοποιηθεί το πέτρωμα ως μια φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση του βωξίτη στην παραγωγή αλουμινίου που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη, οχήματα και αμυντικά συστήματα. «Η ελπίδα μου είναι ότι το ορυχείο θα είναι λειτουργικό σε πέντε χρόνια», δήλωσε η ίδια στο Reuters.
O επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ της Δανίας, Jesper Willaing Zeuthen, δήλωσε στο Newsweek ότι το ενδιαφέρον του Τραμπ για τους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας είναι πιθανό να επικεντρωθεί περισσότερο σε μακροπρόθεσμα επενδυτικά πρότζεκτ και στην εξασφάλιση ορυκτών στο μέλλον, αλλά όχι στην άμεση ανάπτυξη ορυχείων.
Ο ίδιος τόνισε ότι η νομοθεσία της Γροιλανδίας καθιστά δύσκολη αυτήν την προσέγγιση, καθώς οι άδειες εξόρυξης είναι προσωρινές και απαιτούν δαπανηρές επενδύσεις. Εάν ίσχυε η αμερικανική νομοθεσία στην επικράτεια της Γροιλανδίας, οι επενδυτές θα μπορούσαν απλώς να αγοράσουν τη γη, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του υπεδάφους και να περιμένουν να λιώσουν οι πάγοι, «αλλά επειδή η γη στη Γροιλανδία ανήκει στο κράτος της Γροιλανδίας, απέχουμε πολύ από αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε.