Το γραφείο του Μακρόν φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με το μεταλλικό νερό Perrier -Έκθεση «βόμβα» της Γερουσίας - iefimerida.gr

Το γραφείο του Μακρόν φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με το μεταλλικό νερό Perrier -Έκθεση «βόμβα» της Γερουσίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν - Φωτογραφία: Christophe Petit Tesson, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν και η διάσημη εταιρεία ανθρακούχου μεταλλικού νερού Perrier μπορεί να βάλει σε νέες περιπέτειες την γαλλική πολιτική σκηνή.

Η επικερδής βιομηχανία μεταλλικού νερού της Γαλλίας, το διάσημο Perrier, τέθηκε υπό έρευνα μετά από μια έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που διαπίστωσε ότι το γραφείο του Γάλλου προέδρου φέρεται να συγκάλυψε ένα σκάνδαλο σχετικά με παράνομες επεξεργασίες φιλτραρίσματος του κορυφαίου ποτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian, στο επίκεντρο της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, βρίσκεται το ανθρακούχο νερό Perrier που λαμβάνεται από μια πηγή στη νότια Γαλλία. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων, Nestlé, ο οποίος απέκτησε το εμπορικό σήμα του Perrier στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε χρησιμοποιήσει επεξεργασίες φιλτραρίσματος καθαρισμού που δεν επιτρέπονται για προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «φυσικό μεταλλικό νερό».

Το γραφείο του Μακρόν γνώριζε

Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι τα «υψηλότερα επίπεδα» της γαλλικής κυβέρνησης είχαν ειδοποιηθεί για τις επεξεργασίες φιλτραρίσματος από την ίδια τη Nestlé, αλλά δεν είχαν ενεργήσει γρήγορα ή δεν είχαν ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ «γνώριζε, τουλάχιστον από το 2022, ότι η Nestlé εξαπατούσε επί χρόνια».

Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι δεν υπήρχε «αποδεδειγμένος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών». Είπαν όμως ότι οι καταναλωτές και οι τοπικές αρχές είχαν παραπλανηθεί. «Εκτός από την έλλειψη διαφάνειας της Nestlé Waters, είναι σημαντικό να επισημανθεί η έλλειψη διαφάνειας του κράτους, τόσο απέναντι στις τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές όσο και απέναντι στον γαλλικό λαό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση διαπίστωσε ότι κυβερνητικοί σύμβουλοι χειρίστηκαν το θέμα, αλλά η Ελιζαμπέτ Μπορν, η τότε πρωθυπουργός, φαίνεται ότι «δεν είχε ενημερωθεί».

Οι κανονισμοί της ΕΕ περιορίζουν αυστηρά τις επεξεργασίες που επιτρέπονται για κάθε προϊόν που διατίθεται στην αγορά ως «φυσικό μεταλλικό νερό». Το νερό της βρύσης φιλτράρεται και υφίσταται επεξεργασία. Αλλά το φυσικό μεταλλικό νερό - το οποίο πωλείται 100-400 φορές ακριβότερα από το νερό της βρύσης - πρέπει να υφίσταται φυσική επεξεργασία και δεν μπορεί να απολυμανθεί ή να υποστεί επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο που να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του. Έτσι δικαιολογεί και την υψηλή του τιμή.

Η Γαλλία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού, με 104 φυσικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, μια αγορά αξίας 2,7 δισ. ευρώ και περισσότερες από 41.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ωστόσο, ο κλάδος κλονίστηκε το 2019, όταν ένας πληροφοριοδότης σήμανε συναγερμό σχετικά με έναν παραγωγό, την Sources Alma - στα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνονται τα Cristaline και Vichy Célestins - που φέρεται να χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένες επεξεργασίες για το μικροφίλτρο του νερού. Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της Sources Alma δήλωσε αργότερα στην επιτροπή της Γερουσίας ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει παράνομες επεξεργασίες και ότι το νερό της ήταν ασφαλές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Perrier
Perrier/ Φωτογραφία Shutterstock

Nestlé και Perrier στο επίκεντρο σκανδάλου στη Γαλλία

Η έκθεση της Γερουσίας ανέφερε ότι, μετά την προειδοποίηση του πληροφοριοδότη, η Nestlé Waters, στα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνονται οι Vittel και Perrier, επικοινώνησε με δική της πρωτοβουλία με τη γαλλική κυβέρνηση το 2021 και υπέβαλε σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα από τις αρχές.

Ο Αλέξις Κόλερ, τότε γενικός γραμματέας του γραφείου του Μακρόν, είχε συναντηθεί με στελέχη της Nestlé, σύμφωνα με τους γερουσιαστές. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στην επιτροπή της Γερουσίας. Τον Φεβρουάριο, ο Μακρόν αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση της υπόθεσης.

Η Γερουσία δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Nestlé και της κυβέρνησης έγινε τόσο στενή που η διατύπωση μιας κρατικής έκθεσης για το νερό είχε τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει με τα αιτήματα της Nestlé.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2024, η Nestlé Waters παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε απαγορευμένα φίλτρα και υπεριώδη επεξεργασία στα μεταλλικά νερά. Η εταιρεία κατέβαλε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη για τη χρήση παράνομων πηγών νερού και φιλτραρίσματος. Είχε δηλώσει τότε ότι τα φίλτρα αντικατάστασης είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση και ότι το νερό της ήταν «καθαρό».

Η Foodwatch, μια ανεξάρτητη ΜΚΟ που παρακολουθεί τα τρόφιμα, κατέθεσε καταγγελία κατά της Nestlé Waters, κατηγορώντας την για εξαπάτηση των καταναλωτών και έχει ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία του Παρισιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ