Οι θερινές διακοπές για τους μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκούν 6 εβδομάδες, αλλά πολλοί γονείς ζητούν τη μείωσή τους, καθώς τα έξοδα των παιδιών σε συνθήκη διακοπών είναι υπέρογκα.
Στην Ελλάδα οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά διαρκούν σχεδόν 3 μήνες, οπότε το ερώτημα «Θα βλέπατε μείωση των σχολικών διακοπών σε 4 από 6 εβδομάδες;» ακούγεται… τρελό. Κι όμως, στη Βρετανία ο δημόσιος διάλογος για το θέμα έχει ανοίξει.
Όπως προκύπτει από έρευνα για λογαριασμό της Parentkind, περίπου το 53% από τους 3.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θέλουν τη μείωση των διακοπών κατά δύο εβδομάδες, να διαρκούν δηλαδή μόνο τέσσερις. Τα σχολεία συνήθως κλείνουν τέλη Ιουλίου και ανοίγουν αρχές Σεπτεμβρίου, απλώνονται κατά τη διάρκεια τριών μήνων (λίγο τον Ιούλιο, όλο τον Αύγουστο, και λίγο τον Σεπτέμβριο), κάτι που σίγουρα αρέσει στα παιδιά. Όμως, πολλοί γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να κάθονται μόνο έναν μήνα το καλοκαίρι.

Μόνο το 33% εμφανίστηκε αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική. Οι γονείς δήλωσαν, επίσης, ότι θα προτιμούσαν δύο εβδομάδες διακοπές κατά τη διάρκεια των τριμήνων (ενδιάμεσες διακοπές που προβλέπονται σε πολλά κράτη της Βόρειας Ευρώπης αλλά δεν έχουμε στην Ελλάδα, λόγω της τεράστιας διάρκειας των θερινών διακοπών) και μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Χωρίς την κουλτούρα των παππούδων που αναλαμβάνουν τα τέκνα μόλις κλείσει το σχολείο και με αρκετές οικογένειες να βασίζονται στα σχολικά γεύματα για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του νοικοκυριού, το κλείσιμο των σχολείων συνιστά οικονομικό κίνδυνο.
Επίσης, στη Βρετανία, προφανώς, η διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν σχετίζεται με τις κλιματικές συνθήκες, καθώς οι όποιες ζέστες το καλοκαίρι δεν κρατούν παρά μερικά 24ωρα. Συνεπώς, πολλοί Βρετανοί γονείς σκέφτονται: Αν δεν έχεις τι να κάνεις τα παιδιά και πρέπει να τα ταΐζεις ή να τους δίνεις χαρτζιλίκι για έξτρα βόλτες, καλύτερα να πηγαίνουν στο σχολείο.
Τα παιδιά στο σχολείο... κοστίζουν λιγότερο
Η ιδέα για μείωση της διάρκειας των θερινών διακοπών κρίθηκε θετική σε οικονομικό επίπεδο από το 32% των γονέων, σε σύγκριση με το 17% που τη θεώρησε αρνητική. Το ποσοστό υπέρ ενός τέτοιου μέτρου αυξήθηκε στο 47% μεταξύ των γονέων με χαμηλά εισοδήματα, των οποίων τα παιδιά δικαιούνται δωρεάν γεύματα.

Στη Βρετανία υπολογίζεται πως το μέσο κόστος φροντίδας ενός παιδιού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών 6 εβδομάδων ανέρχεται σε περίπου 1.067 λίρες ανά παιδί, δηλαδή 1.230 ευρώ. Το ποσό αυτό συνιστά αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι και περίπου 677 λίρες περισσότερες (+37%) απ' ό,τι θα πλήρωναν οι γονείς για τη φροντίδα των παιδιών για το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά με τα σχολεία ανοιχτά.
Την επιθυμία να μειωθούν οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές συμμερίζονται και οι εκπαιδευτικοί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσουν τον συνολικό αριθμό ημερών της ετήσιας άδειάς τους.
Σε άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της Teacher Tapp, προέκυψε πως το 62% θα αποδεχόταν μικρότερες καλοκαιρινές διακοπές. Συγκεκριμένα, το 38% υποστήριξε τη μείωσή τους σε πέντε εβδομάδες, ενώ το 24% τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους σε τέσσερις εβδομάδες. Μόλις το 35% δήλωσε ότι επιθυμεί η διάρκεια των διακοπών να μείνει ως έχει.
Η Parentkind -ένα δίκτυο οργανώσεων για τη γονεϊκότητα, με δράσεις σε όλη τη χώρα- ζητάει τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στη Βρετανία σχετικά με την κατανομή των διακοπών, υποστηρίζοντας ότι οι μικρότερες καλοκαιρινές διακοπές θα ωφελούσαν τα οικονομικά των οικογενειών και τη φροντίδα των παιδιών.
Ο Τζέισον Έλσομ, διευθύνων σύμβουλος της Parentkind, δήλωσε: «Ενώ τα παιδιά, αναμφίβολα, θα ανυπομονούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά από το σχολείο, οι μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πρόκληση για ορισμένους γονείς. Η μεγάλη μας δημοσκόπηση σε γονείς δείχνει ότι οι περισσότεροι θέλουν να "κόψουν" δύο εβδομάδες από τις εξάμηνες καλοκαιρινές διακοπές για να δώσουν στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά έναν μήνα άδειας».
Συνέχισε λέγοντας: «Οι γονείς μας λένε ότι οι μικρότερες καλοκαιρινές διακοπές θα βοηθούσαν με το κόστος και τη φροντίδα των παιδιών, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια εποχή κατά την οποία ορισμένες οικογένειες αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα χωρίς να δημιουργούν χρέη».