Goldman Sachs: Η πρώτη επενδυτική τράπεζα που πήγε στη Ρωσία επί Γέλτσιν και η πρώτη που έφυγε λόγω Πούτιν - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Η πρώτη επενδυτική τράπεζα που πήγε στη Ρωσία επί Γέλτσιν και η πρώτη που έφυγε λόγω Πούτιν

Ο CEO και πρόεδρος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον
Ο CEO και πρόεδρος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον -Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Mark Lennihan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Goldman Sachs ήταν η πρώτη μεγάλη ξένη επενδυτική τράπεζα που πήγε στη Ρωσία όταν διαλύθηκε το «σιδηρούν παραπέτασμα».

Τώρα είναι η πρώτη που αποχωρεί μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η εταιρεία του David Solomon ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

«Η Goldman Sachs τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας στο πρακτορείο Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση ή το κλείσιμο προϋπαρχουσών υποχρεώσεων στην αγορά και τη διασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs.

Η εταιρεία της Wall Street ήταν από τις πρώτες που εισήλθαν στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Προσελήφθη το 1992 από την τότε κυβέρνηση του Μπόρις Γέλτσιν, προκειμένου να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, ωστόσο αποχώρησε όταν η ρωσική οικονομία άρχισε να παραπαίει. Η Goldman Sachs επέστρεψε λίγο πριν από την κρίση χρέους της Ρωσίας το 1998 και στη συνέχεια ξανά δύο χρόνια πριν από την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008. Ωστόσο, σ' αυτή την πορεία, η Goldman έχει βγάλει χρήματα όπως σημειώνει το Reuters. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει κερδίσει 114 εκατ. δολάρια -περισσότερα από κάθε άλλη ξένη τράπεζα στη Ρωσία - από προμήθειες, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της εταιρείας να εγκαταλείψει τη Ρωσία έχει και ηθική διάσταση, λόγω της επιθετικότητας του Πούτιν, αλλά στηρίζεται και σε πραγματιστική θεώρηση των πραγμάτων. Οι εκτεταμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθιστούν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία. Πολλοί υπάλληλοι είχαν ήδη ζητήσει να πάνε αλλού - συχνά καταλήγοντας στο Ντουμπάι - κάτι που είχε μειώσει τον αριθμό των 100 περίπου υπαλλήλων της τράπεζας στο μισό. Και για έναν επιχειρηματία που πλήρωνε το προσωπικό του κατά μέσο όρο με 400.000 δολάρια κάθε χρόνο πέρυσι, το να έχει ανθρώπους και κάθονται άπραγοι, είναι εφιάλτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο η επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται, είναι αναμφισβήτητα πιο επείγον να δράσει η Goldman κυρίως επειδή η εταιρεία κερδίζει με την καλή της φήμη και όχι με τον ισολογισμό της.

Πριν από τριάντα χρόνια, ο τότε συνεργάτης Robert Rubin είπε ότι το όνομα Goldman θα έδινε στους επενδυτές άνεση και αισιοδοξία. Τώρα, όπως σημειώνει το Reuters, o καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστεί κανείς τη φίρμα της Goldman είναι να φύγει και να αποφύγεις να δώσει τέτοιου είδους βοήθεια στο Κρεμλίνο.

Η Goldman Sachs είχε πιστωτική έκθεση 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. H αποχώρηση της τράπεζας αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στη ρωσική οικονομία και ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις από άλλες εταιρείες-κολοσσούς, διαφόρων κλάδων, που επίσης έφυγαν από την αγορά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ