Γιατί πάει ο Μπάιντεν στην Πολωνία; -Κρίσιμη επίσκεψη για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Γιατί πάει ο Μπάιντεν στην Πολωνία; -Κρίσιμη επίσκεψη για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία κι ενώ κλιμακώνονται οι προειδοποιήσεις για νέες ρωσικές επιθέσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει στην Πολωνία.

Το ταξίδι του Μπάιντεν αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ετοιμάζεται να απευθύνει την επομένη ένα διάγγελμα εξίσου κρίσιμο με εκείνο του Πούτιν την ίδια μέρα, όπου θα φανεί κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος θα διατάξει νέα μεγάλη εαρινή επίθεση στην Ουκρανία, που σύμφωνα με τη Δύση έχει ήδη ξεκινήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν αναγνώρισε ως αυτόνομες τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 και απηύθυνε διάγγελμα τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, προτού εισβάλουν τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα ανανεώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει στην ομιλία του να υποσχεθεί συνέχιση της οικονομικής και πολιτικής στήριξης προς την Ουκρανία και τους συμμάχους στο ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ σε μια απόσταση μικρότερη των 800 χλμ. από το Κίεβο. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην περιοχή έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, όπου συναντήθηκε με νατοϊκά στρατεύματα και Ουκρανούς πρόσφυγες. Κι η γεωγραφική εγγύτητα του Μπάιντεν στο Κίεβο παραμονές της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής έδωσε τροφή σε εικασίες για μια πιθανή επίσκεψή του στη χώρα, όπως έχουν κάνει αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες τον τελευταίο χρόνο, αν και ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Πέρα από τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει επαφές και με τους ηγέτες του σχήματος «Εννέα του Βουκουρεστίου», μια ομάδα δηλαδή χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και νυν μελόν του ΝΑΤΟ, που πέραν της Πολωνίας περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Ο Μπάιντεν αναμένεται στην ομιλία του να αποκαλύψει τα επόμενα βήματα έναντι του Πούτιν και αν θα παρατείνει και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος αποδεικνύεται μακράς διάρκειας.
Την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νέο πακέτο ασφαλείας ύψους 2,5 δις. δολαρίων για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει τεθωρακισμένα και τανκς καθώς και πυρομαχικά και πυραύλους για το σύστημα HIMARS, που έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία η Ουκρανία για να πλήξει διοικητικά κέντρα των ρωσικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια 26,7 δις. δολαρίων στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, αλλά με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μένει να φανεί πόση ακόμη βοήθεια θα δεσμευτούν να στείλουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο Κίεβο και αν ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει και παροχή μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν θέλει τη γνώμη της Πολωνίας και των μελών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Το ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ πρωτοστατεί στις εκκλήσεις για στήριξη της Ουκρανίας, αλλά η επίσκεψη του Μπάιντεν θυμίζει ότι οι δυτικές χώρες είναι αυτές που έχουν τη δύναμη να στείλουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο. Μετά τη ρωσική εισβολή τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας επαινέθηκαν τόσο για τις προειδοποιήσεις τους αλλά και επειδή άδειασαν τα οπλοστάσιά τους για να ενισχύσουν την Ουκρανία και αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Και τώρα δίνουν ώθηση στη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ρωσία του Πούτιν. Η επιλογή του Μπάιντεν να καθίσει μαζί τους στο τραπέζι δείχνει πόσο υπολογίζει στη βοήθειά τους και θυμίζει στον Πούτιν τις συνέπειες αν διευρύνει τις επιχειρήσεις σε νατοϊκά εδάφη. Ωστόσο, όσον αφορά τις δύσκολες αποφάσεις – όπως το τι είδους οπλικά συστήματα θα αναπτυχθούν και που – οι ηγέτες των ανατολικών χωρών εξακολουθούν να στρέφουν το βλέμμα σε ηγέτες όπως ο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, αφού ΗΠΑ και Γερμανία διαθέτουν τους μεγαλύτερους αριθμούς αρμάτων μάχης, μαχητικών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Μολονότι το ανατολικό κέρας της Συμμαχίας έχει ωθήσει τους δυτικούς εταίρους να στείλουν στην Ουκρανία όπλα που δεν φαντάζονταν μέχρι τότε, η ισορροπία ισχύος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει κι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή μαζί με αρκετούς δυτικούς ηγέτες. «Χωρίς τους Γερμανούς δεν προχωρούν τα πράγματα, και το ίδιο ισχύει ακόμη περισσότερο για τους Αμερικανούς», δήλωσε ανώτερος δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Και σε αυτή τη φάση του πολέμου καθώς το Κίεβο πιέζει για πιο προηγμένα όπλα, από μαχητικά αεροσκάφη και προηγμένα άρματα μάχης μέχρι συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα βλέμματα στρέφονται στις μεγαλύτερες οικονομίες του ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολωνία ζητεί διαβεβαιώσεις ασφάλειας από το ΝΑΤΟ για την Ουγγαρία μετά τη λήξη του πολέμου

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν μεταπολεμικά την ασφάλεια της Ουκρανίας, παραμονή της επίσκεψης του Μπάιντεν στη χώρα του, με παρέμβασή του στους Financial Times.

Ο Ντούνταν είπε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας «θα ήταν σημαντικές» για την Ουκρανία και το ηθικό των δυνάμεών της υπογρμμίζοντας «το αίσθημα ότι το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό τους».

Αν και η Ουκρανία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα στη Συμμαχία, περιμένει μια «εταιρική σχέση» με «κάποιας μορφής εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Και κάλεσε τον Μπάιντεν να επανεπιβεβαιώσει «με πολλή ισχυρή φρασεολογία» στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν σπιθαμή πίσω αναφορικά με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, που αντιμετωπίζει μια επίθεση εναντίον κράτους μέλους ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Ουκρανία θα δομηθούν διαφορετικά κατά τον Ντούντα, δεσμεύοντας αποτελεσματικά δυνάμεις του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Για τον Πολωνό πρόεδρο η επίσκεψη Μπάιντεν στη χώρα του θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο» σε «ολοκληρο το ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ», ενώ «στέλνει και μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές» ότι «η περιοχή αυτή είναι ασφαλής, ώστε να επενδύσετε με ασφάλεια χρήματά σας εκεί¬».

Ο Λουκασένκο προσκαλεί Μπάιντεν και Πούτιν σε σύνοδο κορυφής

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επεκτείνει το ταξίδι του στην Ευρώπη περιλαμβάνοντας και μια επίσκεψη στο Μινσκ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ προσφέρθηκε να στείλει και αεροπλάνο στην Πολωνία για να παραλάβει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως αποκαλείται συχνά ο Λουκασένκο, έχει στηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι έχει δηλώσει έτοιμος να μετάσχει στον πόλεμο αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί πάει ο Μπάιντεν σητν Πολωνία; Γιατί στην Πολωνία;. Εντάξει, είμαστε χαλαροί. Αλλά αν το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε στο Μινσκ», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Η Πολωνία είναι κοντά μας, θα στείλω αεροπλάνο, ένα Boeing να τον παραλάβει και θα τον υποδεχθούμε», είπε.

Η Λευκορωσία διαθέτει σχετικά μικρό στρατό περίπου 60.000 ανδρών και επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις με τη Ρωσία για την άμυνά της.

========================================

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζο Μπάιντεν Πολωνία ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ