Επιστήμονες ξεδιάλυναν το μυστήριο που χαρίζει σε κάποιες γάτες το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα.
Ανακάλυψαν ότι οι ginger γάτες έχουν ένα κομμάτι του γενετικού τους κώδικα που λείπει, γεγονός που σημαίνει ότι τα κύτταρα που ευθύνονται για τον χρωματισμό του δέρματος, των ματιών και της γούνας τους παράγουν πιο ανοιχτά χρώματα.
Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε τόσο τους επιστήμονες όσο και τις χιλιάδες των γατόφιλων που αρχικά χρηματοδότησαν την έρευνα μέσω crowdfunding.
Η έρευνα για τις πορτοκαλί γάτες
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η λύση αυτού του γρίφου μπορεί να βοηθήσει και στο να διαπιστωθεί εάν οι πορτοκαλί γάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις.
Ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η γενετική ευθύνεται για το ιδιαίτερο χρώμα των πορτοκαλί γατών, αλλά το ακριβές σημείο στον γενετικό κώδικα παρέμενε άγνωστο – μέχρι τώρα.
Δύο ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία και το Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ αποκάλυψαν το μυστήριο σε ταυτόχρονες δημοσιεύσεις την Πέμπτη.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα, τα θυλάκια των τριχών και τα μάτια της γάτας το χρώμα τους – τα μελανοκύτταρα – ένα γονίδιο, το ARHGAP36, ήταν πολύ πιο ενεργό.
Τα γονίδια αποτελούνται από τμήματα DNA που δίνουν εντολές στα κύτταρα για το πώς να λειτουργούν.
Συγκρίνοντας DNA από δεκάδες γάτες με και χωρίς πορτοκαλί γούνα, διαπίστωσαν ότι αυτές με ginger χρώμα είχαν ένα κομμάτι DNA που έλειπε μέσα στο γονίδιο ARHGAP36.
Χωρίς αυτό το τμήμα, η δραστηριότητα του ARHGAP36 δεν καταστέλλεται – δηλαδή γίνεται πιο ενεργό. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το γονίδιο δίνει εντολή στα μελανοκύτταρα να παράγουν πιο ανοιχτή χρωστική.
Οι πορτοκαλί γάτες είναι κυρίως αρσενικές
Για δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως οι πλήρως πορτοκαλί γάτες είναι πολύ πιο συχνά αρσενικές. Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ.
Τα χρωμοσώματα είναι μεγαλύτερες αλληλουχίες DNA, και οι αρσενικές γάτες – όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά – έχουν ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα, με διαφορετική γενετική πληροφορία.
Καθώς το γονίδιο βρίσκεται μόνο στο Χ, ένα τμήμα DNA αρκεί για να κάνει μια γάτα πλήρως ginger.
Αντίθετα, οι θηλυκές γάτες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα, οπότε η απουσία του DNA θα πρέπει να υπάρχει και στα δύο για να παραχθεί εξίσου έντονα η ανοιχτόχρωμη χρωστική – κάτι που οδηγεί πιο συχνά σε μεικτό χρωματισμό.
Ο καθηγητής γενετικής Hiroyuki Sasaki από το Πανεπιστήμιο Kyushu εξηγεί:
«Αυτές οι πορτοκαλί και μαύρες κηλίδες σχηματίζονται επειδή, νωρίς στην ανάπτυξη, ένα από τα δύο Χ χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο απενεργοποιείται τυχαία. Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, δημιουργούνται περιοχές με διαφορετικά ενεργά γονίδια για το χρώμα της γούνας, οδηγώντας σε ξεχωριστές κηλίδες.»