Γιατί Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν συνάντηση ΕΕ-Ρωσίας - iefimerida.gr

Γιατί Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν συνάντηση ΕΕ-Ρωσίας

Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν
Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης στις Βρυξέλλες, η Γερμανία και η Γαλλία, επικαλούμενες το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, έφεραν προς συζήτηση το θέμα της επανάληψης των συναντήσεων κορυφής μεταξύ της Ενωσης και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι δύο χώρες συμφώνησαν σήμερα κατά τις προκαταρκτικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Στη συνέχεια, η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και η ΕΕ ανέστειλε όλες τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ιδίως τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης δεν επιθυμούσαν μέχρι πρότινος να αλλάξουν τίποτα επ' αυτού.

Γερμανία-Γαλλία: Γι' αυτό πρέπει να συνεργαστεί η ΕΕ με τη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτιολογία για τη γαλλογερμανική πρόταση ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, παρά τις δύσκολες σχέσεις τους. Ένα άλλο επιχείρημα που αναφέρθηκε ήταν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανταλλάσσουν μεμονωμένα και τακτικά απόψεις με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το έκανε πρόσφατα.

Κατά τις συζητήσεις για τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής θα εξετασθεί, μεταξύ άλλων, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι στη χώρα αυτή.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε πρόσφατα μια τριπλή στρατηγική. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση της στη Ρωσία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, ο Μπορέλ θεωρεί αναγκαίο να καταστεί η ΕΕ πιο ανθεκτική και, για παράδειγμα, να ενισχυθούν οι δυνατότητές της για την αποτροπή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αλλά και στο θέμα της παραπληροφόρησης. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Μπορέλ, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε τομείς όπως η πολιτική για το κλίμα ή η διεθνής καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ