Γιατί άλλαξε όνομα το ιρανικό τάνκερ που πλέει προς την Καλαμάτα -Από Grace 1 σε Adrian Darya 1

Το ιρανικό τάνκερ που άλλαξε όνομα / Φωτογραφία: ΑΡ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ, που, σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πλέει προς την Καλαμάτα και αναμένεται να φτάσει στον Μεσσηνιακό Κόλπο την ερχόμενη Κυριακή.

Το ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου παραμένει γρίφος, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση και συνεχής παρακολούθηση του τάνκερ, μετά και το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Το τάνκερ ξεκίνησε την πορεία του προς την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη από το Γιβραλτάρ, όπου είχε παραμείνει δεσμευμένο για πάνω από έναν μήνα, και πλέον βρίσκεται στα ανοιχτά των αλγερινών ακτών.

Βουτιές στη θάλασσα με φόντο το ιρανικό supertanker / Φωτογραφία: ΑΡ

Γιατί άλλαξε όνομα

Και ενώ στο Γιβραλτάρ είχε καταπλεύσει με το όνομα Grace 1, άλλαξε όνομα σε Adrian Darya 1 πριν αναχωρήσει από το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, γεγονός που πυροδότησε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά έκανε λόγο για στρατηγική κίνηση του Ιράν προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωστόσο ο πρέσβης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς ναυτιλιακούς κανόνες.

Συγκεκριμένα, ο Hamid Baeidinejad δήλωσε ότι το ιρανικό τάνκερ μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 (από Grace 1) απλώς και μόνο επειδή ο Παναμάς, ως το προηγούμενο κράτος με τη σημαία του οποίου έπλεε το δεξαμενόπλοιο, αρνήθηκε να συνεχίσει να το έχει εγγεγραμμένο στο νηολόγιό του εξαιτίας της δέσμευσής του στο Γιβραλτάρ για φαινομενική παραβίαση των κυρώσεων στη Συρία.

Το Adrian Darya 1 έχει δηλώσει επόμενο λιμάνι κατάπλου την Καλαμάτα

«Η μετονομασία του πετρελαιοφόρου που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο δημιούργησε τη λανθασμένη αντίληψη ότι είχε σκοπό να παρακάμψει τις κυρώσεις», έγραψε ο Baeidinejad σε ανάρτησή του στο Twitter. Και συμπλήρωσε ότι, με βάση τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, ένα πλοίο φέρει τη σημαία της χώρας όπου είναι νηολογημένο και επομένως πρέπει να έχει ένα όνομα που θα επιλέξει η χώρα.

Το ιρανικό τάνκερ μεταφέρει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου / Φωτογραφία: ΑΡ

Φορτίο αξίας 130 εκατ. δολαρίων εν πλω προς Καλαμάτα

«Φυσικά, με την εγγραφή του πλοίου στο Ιράν, πήρε ένα νέο ιρανικό όνομα», δήλωσε ο πρέσβης, επαναλαμβάνοντας ότι το δεξαμενόπλοιο είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε κυρώσεις και ότι το φορτίο του πετρελαίου ανήκει στην Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το τάνκερ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για τη συνέχιση της δέσμευσής του. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε λίγο πριν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκδώσει ένταλμα για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Όσο για τον τελικό προορισμό του τάνκερ, η Τεχεράνη φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το φορτίο (2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων) δεν πρόκειται να καταλήξει στη Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ