Γερμανία: Γαλαζοαίματοι, κληρονόμοι της αυτοκρατορικής οικογένειας, παραιτούνται από αξιώσεις κατά του κράτους - iefimerida.gr

Γερμανία: Γαλαζοαίματοι, κληρονόμοι της αυτοκρατορικής οικογένειας, παραιτούνται από αξιώσεις κατά του κράτους

Κληρονόμοι της αυτοκρατορικής οικογένειας της Γερμανίας παραιτούνται από αξιώσεις κατά του κράτους
Κληρονόμοι της αυτοκρατορικής οικογένειας της Γερμανίας παραιτούνται από αξιώσεις κατά του κράτους / Φωτογραφία: AP Photo-Edwin Reichert
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κληρονόμοι της γερμανικής αυτοκρατορικής οικογένειας του Οίκου των Χοεντσόλερν της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από αξιώσεις κατά του κράτους.

Ειδικότερα, όπως έκαναν γνωστό, αποσύρουν δύο προσφυγές κατά του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους και κατά κυβερνήσεων κρατιδίων της χώρας, μέσω των οποίων είχαν σκοπό να λάβουν αποζημιώσεις για έργα τέχνης που κατασχέθηκαν στην ανατολική Γερμανία μετά το 1945.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρίγκιπας Γεώργιος Φρειδερίκος της Πρωσίας, επικεφαλής του Οίκου των Χοεντσόλερν, που σημάδεψε για μια χιλιετία την Ιστορία της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη (9/3) την απόσυρση δύο προσφυγών από το διοικητικό δικαστήριο του Πότσδαμ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από την επιστροφή περίπου 4.000 έργων τέχνης καθώς και από αποζημιώσεις», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Γερμανία: Η παραίτηση από αξιώσεις κατά του κράτους έχει να κάνει με πιθανές γνωριμίες γαλαζοαίματων με ναζί

Η δυναστεία, που εκθρονίστηκε επί Γουλιέλμου Β' μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούσε ότι περιουσία της είχε απαλλοτριωθεί αδίκως στην ανατολική Γερμανία το 1949 από τους Σοβιετικούς, ενώ μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1926 με το κράτος ρύθμιζε τη διανομή της αυτοκρατορικής περιουσίας.

Σύμφωνα με έναν νόμο του 1994, όλοι οι άνθρωποι η ιδιοκτησία των οποίων απαλλοτριώθηκε από τη Σοβιετική Ένωση έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση, αν «δεν υποστήριζαν το ναζιστικό καθεστώς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ακριβώς αυτές οι πιθανές ναζιστικές γνωριμίες μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας κατά τη διάρκεια του Γ' Ράιχ που ώθησαν στην απόσυρση των προσφυγών, εξήγησε ο πρίγκιπας διάδοχος στην εφημερίδα «Welt».

Είναι δικαιολογημένο, σύμφωνα με τον κληρονόμο, να «ασκεί κριτική στον Γουλιέλμο Γ'» (1882-1951), πρώτο γιο του Γουλιέλμου Β', ακόμη κι αν «δεν αποδεικνύεται ξεκάθαρα» ότι παρείχε πλεονεκτήματα στους εθνικοσοσιαλιστές.

Εκείνος «επιδίωξε ξεκάθαρα να έρθει πιο κοντά στο ναζιστικό καθεστώς» και «συμβιβάστηκε με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό», που τον αποκλείει, σύμφωνα με τον απόγονό του, να είναι «εκφραστής της παράδοσης του οίκου μας».

Ο πρίγκιπας της Πρωσίας εξέφρασε τη λύπη του για προηγούμενες αγωγές κατά ιστορικών και δημοσιογράφων.

«Θα υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κριτική εργασία για την ιστορία της οικογένειάς μας», υπόσχεται.

Το διακύβευμα αυτής της δικαστικής διαμάχης ήταν μεγάλο: δικαίωμα διαμονής ιδίως στο διάσημο κάστρο Σετσίλιενχοφ στο Πότσδαμ, χιλιάδες έργα τέχνης και περισσότερα από 1.000.000 ευρώ ως αποζημίωση διεκδικούσε η οικογένεια του τελευταίου Κάιζερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τη νομική πτυχή, αυτή η υπόθεση ξύπνησε και μια σύγκρουση μνήμης γύρω από τη στάση των Χοεντσόλερν μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές στη χώρα υποστηρικτών μιας αποκατάστασης του πρωσικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ